Innovationsfond skyder penge efter "blå" klimavenlige fødevarer

Med penge fra Innovationsfonden skal forskere på tværs af lande finde måder at styrke indsatsen for ”blå” og klimavenlige fødevarer som tang og skaldyr.
Foto: PER FOLKVER
Foto: PER FOLKVER

Tang og skaldyr kan blive fremtidens klimavenlige fødevarer, proklamerer Innovationsfonden i forbindelse med en ny investering.

Den stastlige fond under Uddannelses- og Forskningsministeriet har skudt 17,8 mio. kr. ind i projektet Low Trophic Aquaculture: Blue food for green transition, der skal understøtte produktionen af de potentialefyldte fødevarer.

Det skriver Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Konkret vil konsortiet af to institutter på DTU, et fransk universitet og en række produktionsvirksomheder booste en ny form for bæredygtig blå fødevareproduktion ved at levere innovation og ny teknologi til nye produktionssystemer, skriver Fonden også, hvis officielle formål er at give tilskud til udvikling af viden og teknologi, herunder højteknologi, der fører til styrkelse af forskning og innovative løsninger til gavn for vækst og beskæftigelse i Danmark.

Og her lover den såkaldte lavtrofiske akvakultur stort potentiale: 

”Opdræt af arter, der ikke skal fodres, fordi de ekstraherer næring direkte fra havmiljøet - er det nye sort, når vi snakker den grønne omstilling. Det er det, fordi tang og skaldyr både er sunde, og fordi opdræt har et positivt aftryk på miljø og klima. Vi kan ikke fortsætte som hidtil. Fødevareproduktionen har haft alt for stor belastning, siger professor Jens Kjerulf Petersen, der er DTU Aquas projektleder på lta Boost, i pressemeddelelsen.

Udfordringen for øjeblikket er at finde de rette metoder for hjemmehørende arter som østers og tangarten søl, understreger professor Jens Kjerulf Petersen også.

Boostet til den blå fødevareproduktion forventes også at skabe mange nye arbejdspladser uden for de store byer og vækst i det erhvervsliv, der allerede er i gang med at dyrke tang og skaldyr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også