FødevareWatch

Ulovlig kaviarhandel truer en af verdens ældste fiskearter på sin eksistens

Støren, der er kendt for sin kostbare kaviar, er ifølge ny rapport i fare for at uddø.

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Støren, en af verdens ældste fiskearter, er i fare for helt at forsvinde.

Det viser den nyeste opdatering af den såkaldte rødliste, der offentliggøres af den internationale organisation for naturbevarelse, IUCN, ifølge en pressemeddelelse fra WWF Verdensnaturfonden.

Ud af i alt 25 størarter, der lever frit i naturen, er 17 på den nye rødliste vurderet som ”kritisk truet”, mens fem er ”truet”, og tre er ”sårbare.” En art er helt forsvundet, siden opgørelsen sidst blev lavet for lidt mere end ti år siden.

”Støren er et uendeligt trist eksempel på, hvordan menneskets forvaltning af naturens gaver er fuldkommen ude af balance,” lyder det i meddelelsen fra Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden:

”Vi har overfisket arten i vores jagt på en eksklusiv delikatesse og samtidig ødelagt dens levesteder med forurening og dæmninger. Mennesket er simpelthen ved at udrydde en art, der har levet på jorden siden dinosaurernes tid. Tiden er inde til, at vi giver mere tilbage til naturen, end vi tager,” siger han videre.”

Årsagen skal blandt andet findes i ulovlig handel med den kostbare kaviar, som støren er særligt kendt for.

Selv om det i mange år har været ulovligt at handle med kaviar fra vildtfanget stør, viste en WWF-rapport fra 2021, at en tredjedel af al den størrog-og kød, der blev solgt i Bulgarien, Rumænien, Serbien og Ukraine, stammer fra illegal handel.

Ørredkæmpe skifter ud på direktørpost efter salg

Overraskende stærkt år for tangkaviar giver mod på større detailsatsning

Orkla giver svensk klassiker en plantebaseret overhaling

Mere fra FødevareWatch

Ny rejeformand: Målet er at blive undværlig

PORTRÆT: Royal Greenlands nye bestyrelsesformand, Maliina Abelsen, bryder sig ikke om at drifte, men lever til gengæld for udvikling. Og så har hun aldrig haft nogen plan for sin karriere, men i stedet bare sprunget ud i tingene, når hun ikke har kunnet lade være.

Topchef forventer blød landing oven på rekordpriser

Omstændighederne er anderledes i dag med de rekordhøje mælkepriser end ved tidligere ekstraordinære opsving. Den buldrende inflation holder hånden under en voldsom opbremsning, vurderer mejerichef i Arla Foods.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier