Storfisker vil frifindes: Bagmandspolitiet har ingen beviser

Bagmandspolitiet har ifølge forsvarsadvokat ikke ført et eneste bevis for, at storfisker har snydt på vægten.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Storfiskeren Henning Kjeldsen har tjent gode penge på fiskeri, og han har hjulpet andre fiskere med at etablere selskaber og købe fiskekvoter.

Men der er intet bevis for, at han har beriget sig og trukket så meget som en krone ud af de selskaber, han anklages for ulovligt at have kontrolleret.

Sådan lyder det tirsdag fra fiskerens forsvarsadvokat, Olaf Koktvedgaard. Det sker på retsdag nummer 41 i Retten i Holstebro.

Her kræver advokaten, at Henning Kjeldsen og syv medtiltalte fiskeridirektører frifindes.

"Anklagemyndigheden har ikke løftet sin bevisbyrde," lyder det igen og igen i den timelange afsluttende argumentation fra advokaten.

Det er Bagmandspolitiets opfattelse, at Henning Kjeldsen har snydt på vægten. Han menes i årevis at have omgået regler for, hvor store andele af fiskekvoterne en enkelt fisker må besidde.

Ifølge anklagen har Henning Kjeldsen gjort familiemedlemmer og venner til fiskeridirektører.

Reelt har det ifølge anklagemyndigheden været den 58-årige fisker fra Skagen, der har styret selskaberne og haft stordriftsfordele derved.

Men forsvarsadvokaten ser ingen beviser for påstanden.

"Gitte Henning A/S (Henning Kjeldsens fiskeriselskab, red.) og Henning Kjeldsen har aldrig modtaget udbytte fra nogen af de her selskaber. Der er ingen pengestrømme, der har tilflydt Henning Kjeldsen.

Hvordan kan han være reel ejer af de selskaber, hvis han aldrig har opnået en reel økonomisk gevinst. Det er der ikke noget meningsfyldt svar på fra anklagemyndighedens side."

Henning Kjeldsen er ifølge advokaten en succesfuld fisker, der ser det som en af sine vigtigste opgaver at hjælpe andre med at blive selvstændige:

"Henning Kjeldsen er en meget velstående mand. Han har skabt så megen velstand ved at drive effektivt fiskeri, at det ikke længere er meningsfyldt for ham bare at tjene penge.

Når man først begynder at tælle sin velstand på den anden side af milliarden og indser, at man ikke lever evigt, så er man ikke er tilfreds med blot at have den smukkeste gravsten på kirkegården. Det giver derimod en tilfredsstillelse at hjælpe andre," siger Olaf Koktvedgaard.

Anklagerne kræver, at de i alt ti tiltalte i sagen samlet idømmes bøder på knap 200 millioner kroner.

Derudover kræver man et tilsvarende millionbeløb konfiskeret i de selskaber, der ifølge Bagmandspolitiet har haft det ulovlige udbytte.

Der er afsat tre retsdage til de afsluttende bemærkninger i sagen. Det er endnu uvist, hvornår der afsiges dom.

Bagmandspoliti kræver storfisker idømt bøde på 68 millioner

Fiskeimperium bygger ifølge anklager på systematisk kvotefusk

Kvotesag nærmer sig klimaks efter langstrakt forløb

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter