FødevareWatch

Langstrakt sag mod Hjarnø Havbrug tager ny drejning

Sagen med krav om konfiskation af 191 mio. kr. fra det østjyske havbrug er genoptaget, men politiet kan efter fem måneders udsættelse fortsat ikke finde 77 konfiskerede ringbind. Derfor skal Landsretten nu afgøre sagens videre forløb.

Foto: Torben Salomonsen

Der mangler 77 ringbind som bevismateriale i sagen mod opdrætsselskabet Hjarnø Havbrug fra Snaptun ved Horsens Fjord.

Efter at retssagen mod selskabet og ejeren har været udsat siden marts for at få styr på bevismaterialet, kunne Retten i Horsens onsdag konstatere, at politiet fortsat ikke kan finde materialet. Det skriver Horsens Folkeblad.

Anklageren i sagen har en række kopierede dokumenter fra det omfattende materiale, men mangler altså alle 77 ringbind, hvilket har fået forsvarerne til at protestere. I første omgang tillod domsmandsretten onsdag at benytte det kopierede bevismateriale i sagen, men efter at de to forsvarere kærede den beslutning, er det nu op til Landsretten at afgøre om sagen kan gå videre.

Derfor er den kommende retsdag fredag annulleret, og det ventes at sagen kan fortsætte i september.

Sagen mod Hjarnø Havbrug og ejeren har gennem længere tid fået stor opmærksomhed, fordi den omhandler anklager om brud på både straffeloven og miljøbeskyttelsesloven ved en række havbrug i og omkring Horsens Fjord over en årrække.

Hertil kommer kravene om udbyttekonfiskation på 191 mio. kr., op til seks års fængsel samt kravet om at ejeren ikke længere kan drive fiskeopdræt.

Retssagen kørte over fem dage i foråret, men blev dengang udskudt efter protester fra de to forsvarere om, at en mængde fremsendt materiale fra specialanklageren på et usb-stik var svært at tilgå og ikke fyldestgørende.

Samtidig stillede de dengang kraftigt spørgsmålstegn ved forløbet med 77 forsvundne ringbind med blandt andet regnskabsbilag, der i sin tid blev konfiskeret hos havbrugene, men som nu meldes forsvundet i enten anklagemyndighedens eller politiets varetægt - og som altså ikke er fundet.

Hjarnø-sag: Tvivl om effekt af stor bødestraf i miljøsager

Havbrugsejer nægter miljøforurening: Har ikke skjult noget 

Mere fra FødevareWatch

Pernod Ricard køber online whiskykæmpe

The Whisky Exchange er onlineforhandler af knap 4000 forskellige skotske whisky-mærker i over 30 lande. Handlen skal give den franske koncern mere viden om markedet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier