FødevareWatch

Mere bæredygtigt fiskeri skal sikre branchens fremtid

Stort udspil fra Danmarks Fiskeriforening skal sætte rammerne for det pressede erhverv. Færre fiskefartøjer, brexit-kompensation, nyt innovationscenter og meget mere fokus på et bæredygtigt fiskeri skal sikre økonomi og opbakning til erhvervet, lyder målsætning.

Foto: Kåre Viemose/Politiken/Ritzau Scanpix

Fiskeriet er presset på en række fronter, og nu lancerer erhvervet selv en række forslag til en overlevelsesstrategi. Senest har brexitaftalerne kostet danske fiskere kvoter for en værdi på over 1 mia. kr., og i kombination med færre fiskemuligheder og lave priser mistede mange fiskere 25 pct. af omsætningen i 2020.

I udspillet "Danskernes Fiskere – kursen mod en fælles fremtid" foreslår fiskererhvervet en flådetilpasning for at matche den nye fremtid med færre kvoter og pres på fiskebestanden generelt. Og man understreger behovet for store forandringer.

Dansk fiskeri er klar til at opgive en femtedel af flåden 

"Vores vision er, at dansk fiskeri skal være et af verdens mest bæredygtige fiskerier - økonomisk, socialt og miljømæssigt. Derfor foreslår vi en række initiativer, der skal styrke alle dele af den danske fiskeflåde," lyder meldingen i udspillet. Tanken er, at politikerne skal prioritere flere investeringer i den "grønne omstilling og udviklingen af fiskeriet".

Fiskeriforening vil have udviklingscenter nær store fiskerihavne 

Danmarks Fiskeriforening foreslår, at der oprettes to puljer, der skal bistå til at udvikle nye teknologier til fremtidens fiskefartøjer og mindske CO2-udledningen på de nuværende fartøjer gennem investeringer i teknologi.

"Det er vores ambition, at fiskeriet skal udvikle sig sådan, at fiskeriet fortsat kan bidrage med vigtige arbejdspladser omkring fiskerihavnene. Vi vil være danskernes fiskere. Derfor skal vi naturligvis også fortsætte arbejdet med bæredygtighed og for at sikre et sundt havmiljø. Vi tror, at vi kan komme langt med dette udspil," siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, i en pressemeddelelse.

Dyrt brexit

Flere tiltag i udspillet omhandler opbygningen af et nyt innovationscenter i Jylland, mere fokus på kystfiskeriets muligheder, målsætning om flere unge i fiskeriet, mere forenklet fiskerikontrol og at Danmark skal have styrket sin position på fiskeriområdet i EU.

Og så skal fiskeriet kompenseres for en brexitaftale, der i den grad gik de danske fiskere imod, da de i høj grad fisker i britisk farvand.

"Der er ingen tvivl om, at Brexit har kostet dansk fiskeri dyrt. Derfor kan det kun gå for langsomt med at sikre kompensation til fiskeriet og støtte til at gennemføre en flådetilpasning i dansk fiskeri," siger Svend-Erik Andersen, der tager alle budskaberne med på dagens generalforsamling i organisationen.

"Selvom det er et tungt budskab, er jeg ikke i tvivl. Der er for mange fiskefartøjer i Danmark, som landet ligger nu, og det skal vi have ændret. Det er simpelthen en forudsætning for, at vi kan få vendt skuden og sikre et rentabelt og bæredygtigt fiskeri i fremtiden," lyder det fra Svend-Erik Andersen.

 

Mere fra FødevareWatch

Seafood Danmark holder døren åben for opkøb

Norsk ejer har udstukket ambitiøs vækstkurs for hele koncernen, der samtidig skal strømlines mere, og det danske milliardselskab skal med på farten. Målsætningen er at vokse med både organisk vækst og opkøb som en del af planen, fortæller bestyrelsesformand.

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

VALG 2022: Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier