Kraftig nedgang i salget hos Royal Greenland

Den store grønlandske virksomhed har i 2020 ikke solgt rejer og fisk til høje priser, og et historisk omsætningsfald på 9 pct. præger nyt regnskab. Udsigterne for 2021 er positive, siger direktør.
Foto: PR/Royal Greenland
Foto: PR/Royal Greenland

Med prisfald på skalrejer, kogte & pillede rejer og hellefisk på mellem 15 og 20 pct. har det ikke været nogen nem affære at styre fiskevirksomheden Royal Greenland gennem 2020.

I et nyt regnskab er omsætningen drattet ned med 9 pct. til i alt 4,8 mia. kr., og på resultatsiden er et 2019-overskud før skat på 404 mio. kr. i det seneste år blevet erstattet af et underskud på 59 mio. kr.

Det endelige resultat er ifølge en regnskabsmeddelelse yderligere påvirket af en udskiftning af et fiskefartøj, og således lander bundlinjen i minus 57 mio. kr. mod det ekstraordinære store resultat på 311 mio. kr. året før.

"2020 var ikke godt år for Royal Greenland, hvor vi blev ramt lidt dobbelt og i begge tilfælde har påvirkningen været større på grund af strategiske tiltag, vi har taget tidligere," siger adm. direktør Mikael Thinghuus og henviser dels til beslutningen om at satse hårdere på foodservice oven i detailsalget i Europa, og at foodservicedelen havde det svært sidste år.

Kina har ligeledes givet hovedpine i fiskekoncernen efter en overraskende god start på 2020.

"Og dels er det vores fokus på Kina, der er Royal Greenlands største enkeltmarked. Her blev vi, efter at havde solgt lige så meget i de første tre kvartaler som året før, ramt af importrestriktioner og forbrugerskepsis i slutningen af året, hvilket gjorde at vi mistede rigtigt meget salg i november og december, der normalt er højsæson for os frem mod det kinesiske nytår," siger Mikael Thinghuus.

Kina udgør omkring 20 pct. af Royal Greenland-forretningen med en omsætning omkring 1 mia. kr., men i forbindelse med den tidlige nedlukning i starten af 2020 blev der også sået tvivl om sikkerheden i at spise skaldyr, hvilket efterfølgende har haft konsekvenser for efterspørgslen.

"Det reducerede salg til foodservice og Kina tvang Royal Greenland til at flytte betydelige salgsmængder til mere konkurrenceprægede kanaler og markeder," står der i regnskabsmeddelelsen.

Særlig forpligtelse

Royal Greenland har gennem hele året holdt fiskeriet og produktionen på vanligt niveau, da rigtig mange grønlændere er afhængige af selskabet enten direkte eller som leverandører, hvilket ifølge direktøren er medvirkende til det ringe resultat.

I det forgangne år hjemkøbte Royal Greenland 62.000 ton fisk og skaldyr fra områder ved de grønlandske kyster, og det til en pris, der i gennemsnit var 7 pct. lavere end i 2019, mens varerne modsat blev solgt videre med højere nedgang i priserne.

"En mere restriktiv tilgang ville efter Royal Greenlands opfattelse have forvoldt varig skade på adgangen til ressourcer og medført socialøkonomiske problemer for lokalsamfund i både Grønland og Canada," skriver ledelsen.

Bedre tider i 2021

I det igangværende regnskabsår er der allerede nu udsigt til forbedrede nøgletal, og der peges blandt andet på større onlinehandel og bedre betingelser for det pelagiske fiskeri i grønlandsk farvand, som følge af, at man har taget en ny trawler i brug.

Og Royal Greenland-direktøren har smilet fremme, når talen falder på indeværende år, hvor tingene ser bedre ud.

"På den positive side er vi startet 2021 med, at de første fire måneder samlet set ligger på niveau med foregående år, målt på bundlinjen. Det er sket ved at reducere faste omkostninger og derfor ser vi betydelig positiv på året og især årene der kommer," siger Mikael Thinghuus.

Royal Greenland laver stærkere tysk setup med fiskeprofil

Norsk fiskeopdrætter fik forrygende start på børsen

Bornholmsk rejekæmpe mister millioner på grund af træghed i EU

Told sætter bremse på Royal Greenlands britiske salg

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter