Anklagemyndigheden varsler mindre konfiskationer i kvotesag

Allerede på førstedagen i den såkaldte kvotesag varslede anklagemyndigheden en mindre finansiel straf til de tiltalte i Danmarks første retsopgør med kvotespekulation. Tidligere har de ti tiltalte stået overfor en tiltale med konfiskation af i alt 232 mio. kr.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

RETTEN I HOLSTEBRO

Henning Kjeldsen er en stor, men undseelig mand, da han gør sin entré i Retten i Holstebro.

I sort dunjakke, sorte træningssko og mundbind, er han blandt de første i processionen af tiltalte, som med behørig afstand har slået sig ned langs retslokalets ene langside. Han er flankeret af sin hustru Birthe Kjeldsen og længere nede ad rækken, finder man hans stedsøn. Sådan fortsætter rækken af tiltalte i Retssal A.

Det er den første retsdag i den såkaldte "kvotesag".

For sagens hovedperson i den sorte dunjakke og de resterende ni tiltalte, kan kvotesagen udløse konfiskationer for millioner, bødepålæg og – for Henning Kjeldsen – risikoen for mulig frakendelse af retten til at drive erhvervsfiskeri. Blandt sagskompleksets tiltalte risikerer også en advokat og en revisor indtil videre at få frakendt retten til at drive advokat- og revisionsvirksomhed.

Allerede onsdag stod det imidlertid klart, at anklagemyndigheden har indstillet sig på at konfiskationsbeløbet vil blive nedsat i løbet af den verserende retssag.

Efter flere års efterforskning: Kvotesagen i fire nedslag 

Tidligere har der ellers været nedlagt påstand om en konfiskation på ca. 232 mio. kr. fra selskaber fordelt mellem de i talt ti tiltalte, herunder tre virksomheder, som er udløbere af Henning Kjeldsens i dag spaltede fiskeselskab, Gitte Henning.

"Jeg kan ikke sige, hvor meget det vil blive nedsat endnu, men jeg skal varsle det," sagde senioranklager Ane Kallmayer Bach.

Ved samme lejlighed afskrev hun et tidligere forbehold i anklageskriftet, som gik på, at der i forbindelse med sagen kunne komme yderligere sigtelser eller tiltaler.

"Det forbehold er ikke længere relevant, da der er taget stilling i de pågældende sager," opsummerede hun i retten.

Nægter sig skyldige – og kræver retsopgøret afvist

Fra langsiden i Retssal A kunne de i alt ti tiltalte lytte med, mens anklagemyndigheden over ca. to en halv time gennemgik anklageskriftet punkt for punkt, alt imens der blev vekslet mellem tekniske kvoteoplysninger og anklagepunkter.

Samtlige tiltalte nægter sig skyldige i sagen, hvor de kræver frifindelse. Alle argumenterer samtidig for, at kvotesagskomplekset helt skal afvises under henvisning til bl.a. spørgsmål om forældelsesfrister i Fiskeriloven. Et spørgsmål, der skal afgøres efter sagens indledende forelæggelse, som efter planen vil løbe over de kommende dage.

Derudover er der spørgsmålet om, hvorvidt kvotereglerne har været klare nok undervejs, argumenterede forsvarsadvokaten for Henning og Birthe Kjeldsen samt seks tiltalte fiskere, Olaf Koktvedgaard, onsdag eftermiddag.

"Jeg tror, at man – for at sige det venligt – kan sige, at regelgrundlaget ikke har været stabilt," sagde han.

(ARKIV) | Foto: Joachim Adrian
(ARKIV) | Foto: Joachim Adrian

Sagen mod Henning Kjeldsen står som det indtil videre eneste retsopgør med de såkaldte "kvotekonger".

Storfiskerne fik massiv opmærksomhed i medierne tilbage i 2017, efter at Rigsrevisionen udgav en sønderlemmende rapport om forvaltningen på fiskeriområdet.

Rapporten konkluderede, at de danske fiskekvoter – stik imod intentionen – var endt på meget få hænder efter de indledende liberaliseringer med kvotehandel tilbage i 2002. Ifølge Rigsrevisionen ejede 16 fiskere op mod 66 pct. af de danske kvoter på makrel, sild og industrifisk.

De to sidste indgår også i de 33 siders kvotebilag, som indgår i den verserende sag mod storfiskeren, hvor Henning Kjeldsen ifølge anklagemyndigheden allerede i 2014 overskred de gældende regler for koncentrationen af individuelt overdragelige kvoteandele (IOK).

Rigsrevisionens kritik og en efterfølgende kulegravning i pressen endte med, at daværende fiskeriminister Esben Lunde Larsen (V) tog sin afgang, embedsværket modtog hård kritik – og efterforskningen af de nu døbte "kvotekonger" var undervejs.

Kan skabe ny præcedens

Ud af adskillige anmeldelser er Henning Kjeldsen indtil videre den eneste storfisker, som er blevet tiltalt for omgåelse af kvotekoncentrationsreglerne.

Ifølge flere fagfolk kan kvotesagen dog ikke kun få konsekvenser for de ti tiltalte i det coronasikrede retslokale. Hvis Henning Kjeldsen får frataget en kvoteandel permanent, vil det nemlig potentielt kunne få langsigtede konsekvenser for fiskeriet, som vi kender det, og danne præcedens for fremtidens kvoteopgør.

"Selv hvis anklagemyndigheden kun kommer igennem med noget, der bare minder om, at han (Henning Kjeldsen, red.) skal levere nogle af sine kvoter permanent tilbage, kan det godt få ret vidtrækkende konsekvenser," vurderede professor i ressource- og fiskeriøkonomi, Niels Vestergaard, onsdag til FødevareWatch.

Dertil kommer, at kvotesagen på mange måder er et retsopgør mellem venner.

De tiltalte har kendt hinanden og arbejdet sammen i årevis. Spørgsmålet, som retten grundlæggende skal tage stilling til, kan derfor kridtes relativt klart op, forklarede senioranklager Ane Kallmayer Bach i retten.

"Denne sag handler om, hvorvidt Henning Kjeldsen har været den reelle ejer af en lang række selskaber," sagde hun.

OVERBLIK: Forstå kvotesagens persongalleri 

Retsopgøret fra havnen

Udefra virker kvotesagen som en jovial størrelse. En halv time før byretten åbner – og mere end halvanden time før retten er sat – har flere af sagens tiltalte allerede samlet sig i en grå Audi på parkeringspladsen. Kort før stod flere af dem og røg smøger i modvind og vindjakker.

Med et kontant blæs i hornet, prajer stationcaren en petroleumsblå Opel Corsa, der kort efter tvinger sig ind på pladsen ved siden af.

Chaufføren – en af de tiltalte – træder ud, smækker en papkop på taget af bilen og hilser. Den lille gestus er på mange måder gennemgående i den retssag, som tager sin begyndelse.

FødevareWatch har af princip valgt ikke at navngive de tiltalte i sagen, da størstedelen – til trods for at være blevet nævnt i offentligheden – ikke er offentligt kendt.

Dykker man ned i sagens persongalleri, er flere af sagens tiltalte involveret ikke blot i selskaber med Henning Kjeldsen, men også hinanden, hvor de påståede forhold om stråmandsvirksomhed i nogle tilfælde strækker sig tilbage til første halvdel af 2010'erne.

Under onsdagens retsmøde kom det frem, at yderligere ét nært familiemedlem ifølge anklagemyndigheden skulle have været meddelagtig i den påståede kvotesvindel.

Vedkommende er dog afgået ved døden. Det er dog anklagemyndighedens opfattelse, at Henning Kjeldsen via vedkommende har været den reelle ejer af selskabet Nordstrand Fiskeri Aps siden etableringen i juni 2013. Birthe Kjeldsen har ifølge sagens anklageskrift skulle have bistået i omgåelsen af kvotereglerne gennem selskabet fra september samme år.

Omgåelsen er én del af et anklageskrift på 34 sider, som onsdag blev læst op i Holstebro. Der veksles mellem de tekniske kvoteopgørelser og konkrete anklagepunkter i en sag, hvor de såkaldte ekstrakter – som udgør materialesamlinger med alt fra afhøringsrapporter til lønredegørelser – fylder over 14 bind.

Ud på eftermiddagen er ilten gradvist forsvundet fra retslokalet. På stolerækkerne lægger Henning Jensen hænderne i ansigtet. I løbet af dagen har han forholdt sig passiv med undtagelse af at skifte krydsfinerstolen til sin kone ud med en læderpolstret variant ved førstkommende pause.

På vej ud af retssalen spørger en af en af de fem fremmødte journalister dog, hvorvidt han har noget at tilføje.

"Nej," svarer han, mens han trasker ud ad døren.

Hovedpersonen selv skal først afhøres i retten første halvdel af marts.

Yderligere et familiemedlem trækkes ind i kvotesag 

Nordjysk storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk 

Kvotesagen kan få vidtrækkende konsekvenser for fiskeindustrien 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter