Skotske fiskere sejler fangst til Danmark på grund af brexit-kaos

Den skotske fiskeriorganisation, der har været fortalere for at forlade EU, frygter nu for fremtiden.
Skotske fiskere er knap så begejstrede for udfaldet af brexit-aftalen, som de havde sat næsen op efter. | Foto: RUSSELL CHEYNE/REUTERS / X02429
Skotske fiskere er knap så begejstrede for udfaldet af brexit-aftalen, som de havde sat næsen op efter. | Foto: RUSSELL CHEYNE/REUTERS / X02429
AF LEONORA BECK

Brexit har langt fra været den fest, skotske fiskere havde håbet.

Siden den 1. januar, da Storbritannien trådte ud af EU, har både frustrationerne og de økonomiske tab hobet sig op hos fiskerne. Kaotiske tilstande med it-systemer, sundhedstests og toldpapirer har gjort det svært at komme af med fangsten, og det har fået den Scottish Fishermen’s Federation til at sende et opråb til premierminister Boris Johnson, skriver BBC.

"Mange fiskerkuttere er tøjret til bolværket. Nogle af dem, der kan sejle, tager en 72 timers rundfart for at afhænde fisk i Danmark, som er den eneste måde at garantere, at deres fangst opnår en fair pris og rent faktisk når markedet, mens fiskene stadig er friske nok til at møde kundernes behov," står der i brevet.

Derudover har Brexit-aftalen ifølge foreningen betydet, at fiskeribranchen står dårligere nu end før brexit-aftalen. Foreningen har ellers været fortaler for, at Storbritannien skulle træde ud af EU.

Aftalen har sikret, at Storbritanniens egne fiskere over de kommende år overtager en større del af fiskekvoterne i britiske farvande. Men en analyse lavet af den skotske regering viser ifølge The Guardian, at for seks fiskegrupper ud af 13 vil de kvoter, der er til rådighed for britiske fiskere, falde. Det drejer sig om nogle af de mest fangede fisk som torsk, kuller og hvilling.

"Din aftale efterlader rent faktisk den skotske industri i en værre situation, hvad angår mere end halvdelen af nøglefiskene, og vi står nu med akutte problemer relateret til særligt nordsøtorsken og sejen," skriver organisationen i brevet.

"Dette, oveni det kaos, vi har oplevet siden den 1. januar for at få fangsten på markedet, betyder, at mange i vores industri nu frygter for fremtiden."

Brexit-aftalen giver også danske fiskere hovedpine. De er tvunget til at skrue end for fangsterne i britiske farvande, og det betyder, at de mister kvoter til en værdi af op mod 1,5 mia. kr. En stor del af det tab afhjælper en hjælpepakke fra EU-Kommissionen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også