Minister glæder sig over EU-kompromis om fiskekvoter

Efter kompromisaftale bliver nedgangen i de danske fiskekvoter mindre, end EU-Kommissionen havde lagt op til.
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Ved et ministerrådsmøde i Luxembourg mandag aften er EU-landene blevet enige om at reducere fiskekvoterne i Østersøen. 

Men nedgangen i de danske fiskekvoter bliver mindre, end EU-Kommissionen havde lagt op til, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse. 

EU-Kommissionen havde fremlagt et forslag til næste års fiskekvoter, hvor silde- og torskekvoterne for 2020 i den vestlige Østersø sænkes henholdsvis 68 og 71 pct.

For Danmark betyder dagens forhandling, at torskekvoten bliver reduceret med 60 pct., og sildekvoten bliver reduceret med 65 pct.

Fiskeriminister Mogens Jensen (S) siger til Ritzau, at man med de vedtagne kvoter har "ramt en god balance" mellem hensyn til fiskebestandene og fiskerierhvervet. 

"Jeg er godt tilfreds med, at vi har fundet et kompromis, hvor fiskebestandene får gode betingelser for at vokse, samtidig med at østersøfiskerne kan fortsætte med at fiske. Fiskerne skal leve af at fiske, men det kan de kun, hvis der også er fisk at fange de kommende år," tilføjer fiskeriministeren.

Fiskebestanden i Østersøen er under pres, og flere steder er den i fare for at kollapse. I juli måtte EU-Kommissionen forbyde erhvervsfiskeri af torsk i dele af Østersøen resten af året, fordi arten var "stærkt truet".

Danmarks Naturfredningsforening har tidligere kritiseret regeringens linje på fiskeriet i farvandet.

Enhedslisten mener, at kvoterne fortsat er for høje.

"Som jeg har forstået det sker der stadig et overfiskeri af torsk, sild og brisling. Vi synes, at kvoterne skal tage mest hensyn til fisken. Når vi så har gjort det, så er vi helt med på at hjælpe fiskerne i en overgangsordning. Det har vi gjort før, og det gør vi gerne igen," siger partiets fiskeriordfører Søren Egge Rasmussen.

Danmarks Fiskeriforening har modsat opfordret til, at kvoterne skulle fastholdes på samme niveau som nu - langt højere end hvad EU-Kommissionen ønsker. 

Mogens Jensen erklærer, at han fortsat vil forsøge at forbedre dialogen med erhvervet og de grønne organisationer fremadrettet.

"Kvoterne er altafgørende for fiskerne, og særligt fiskere medmindre fartøjer er påvirket af nedgangen i kvoterne i Østersøen. Jeg vil allerede i efteråret invitere til en bred dialog om, hvordan vi skaber rammerne for fremtidens fiskeri i Østersøen, og hvordan fiskeriet skal udvikle sig," siger han.

Minister før EU-møde: Bestanden af danske fiskere er truet Danmarks Fiskeriforening kalder EU-forslag om reduktion af torskekvoter katastrofalt Fiskere i Østersøen kan se frem til lavere kvoter Fisker er igen blandt landets rigeste – men han vil "sælge skidtet" 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også