75 millioner investeret i lakseselskab fra Hirtshals — nu bærer det frugt

Siden Danish Salmons spæde start har det ene underskud afløst det næste, men nu er skuden vendt, og selskabet præsterer overskud for første gang. Vi er nået en milepæl, lyder det fra bestyrelsesformanden i selskabet, der nu producerer 1000 ton laks om året.
Foto: Martin Bubandt/Polfoto/Arkiv
Foto: Martin Bubandt/Polfoto/Arkiv

Over årene har aktionærer skudt 75 mio. kr. i Danish Salmon. Siden selskabet, der producerer saltvandsbaseret laks på land, leverede sit første regnskab i 2011, har revisor noteret going concern i rapportens noter, og år efter år har aktionærerne stillet kapital til rådighed.

I 2018 blev der lovet tilsagn om 4 mio. kr. fra aktionærerne. Beløbet endte med at hedde 7 mio. kr., viser regnskabet. Samlet har selskabet i perioden 2011-2017 præsteret et underskud på 60 mio. kr.

Men nu ser det ud til at de tålmodige aktionærer går lysere tider i møde. Danish Salmon vender for første gang underskuddet til et overskud — omend beskedent — viser et nyligt aflagt årsregnskab fra selskabet.

På bundlinjen lå 138.000 kr. ved udgangen af 2018 mod minus 3,3 mio. kr. året før. Bestyrelsesformand Erik Munk Poulsen er godt tilfreds.

"Det er jo en milepæl i vores historie, at vi har formået at få det til at give overskud," siger han til FødevareWatch.

2015 markerede med rekordunderskuddet på knap 28,4 mio. kr., Danish Salmons mest udfordrende år. Fiskende voksede ikke tilfredsstillende på grund af tekniske og fysiologiske forhold. Samme år efter stod det anlæg, der bruges i dag, færdigt.

Selskabet har dermed været under almindelig drift siden 2016, og i den periode har lakseselskabet formået at hæve produktionen med 40 pct. uden at udvide, hvilket har resulteret i, at der i 2018 blev produceret 1000 ton laks — en forøgelse på 40 pct. siden anlæggene stod færdige i 2016, ifølge formanden.

Årsagen til, at de sorte tal begynder at oversvømme de røde i regnskabet, er simpel på papiret: Selskabet har i løbet af de sidste par år fået mere og mere styr på vandkvalitet og tæthed – og det kvitterer fiskene for, siger Erik Munk Poulsen.  

"Det er stadig afløbet af vores massive investeringsprogram i 2015-2016, vi ser resultatet af. Bare mellem 2017-2018 har vi øget produktionen med 125-150 ton laks," oplyser han.

Dog mener formanden, at grænsen for kapaciteten i den nuværende produktion er ved at være nået.

"Vi nærmer os maksimum inden for vores nuværende rammer. Jeg vil tro, at vi kan løfte produktionen med lidt mere end 100 ton i 2019, hvis vi justerer og småinvesterer. Men herefter tror jeg ikke, vi kan komme højere op," siger han.

Udover forbedringen på bundlinjen er også bruttofortjenesten steget i 2018. Her lander posten på 10,5 mio. kr., hvilket næsten svarer til en fordobling sammenlignet med bruttofortjenesten i 2017.

Egenkapitalen er dog fortsat noteret i rødt, og landede på minus 1,9 mio. kr. ved udgangen af året. Af samme årsag har revisor noteret usikkerhed ved den fortsatte drift af selskabet, medmindre der gives tilsagn fra aktionærer om, at yderligere kapital står til rådighed for selskabet. Sidstnævnte bekymrer ikke bestyrelsesformanden, der har siddet på posten siden 2016. 

"Jeg tror, der har stået going concern i alle de år, jeg har været med. Og det er der selvfølgelig styr på. Aktionærerne har tilkendegivet, at de står bag selskabet. Min opfattelse er, at den sikkerhed, der er stillet, så rigeligt dækker de udfordringer, der kunne opstå i løbet af året."

Han peger på, at der altid kan ske pludselige udfordringer – særligt når selskabet arbejder med leverende dyr. 

"Der kan jo ske noget, vi ikke har forudset. Men med den drift vi har nu, hvis der ikke sker noget uforudset, så mener vi, at vi er dækket rigtig godt ind med den tilkendegivelse vi har fra vores aktionærer. Så det er jeg helt tryg ved."

Danish Salmon blev etableret i oktober 2009. I 2018 havde selskabet i gennemsnit 15 ansatte.

Bestyrelsesformand i lakseselskab: Vi forstår fiskene nu

"Dødsalger" fortsætter med at sprede sig i norsk lakseindustri

Salmar løftede resultatet i udfordrende første kvartal 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter