FødevareWatch

Økologisk Landsforening: Detailhandlen skal tage medansvar for dansk økologi

En ny prognose fra Økologisk Landsforening viser, at der er akut behov for nye danske producenter af særligt økologiske grøntsager. Detailhandlen skal tage et medansvar for at forløse potentialet, lyder det.

Foto: Claus Pedersen/ L&F

I april 2018 fremlagde regeringen en ny vækstplan for dansk økologi, hvor der blev afsat 1,06 mia. kr. i støtte til landmænd, der vil omlægge til økologisk drift i 2018 og 2019. Støtten ventes dengang at øge det økologiske areal i Danmark til 305.000 hektar, hvilket svarer til ca. 11,5 pct. af det samlede danske landbrugsareal.

Men behovet er langt større. Det skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse på baggrund af en ny prognose, foreningen har foretaget.

"For at bidrage til balance på det økologiske marked har vi talt med både nye og gamle økologer og haft lommeregneren fremme. På den baggrund kan vi se, at der trods massiv omlægning til økologi i landbruget i de seneste år, fortsat er behov for flere, der vil producere økologiske råvarer indenfor en række områder," udtaler Henrik Hindborg, markedschef for detail i Økologisk Landsforening, i meddelelsen.

Ifølge Økologisk Landsforenings prognose kommer der særligt til at mangle økologiske grøntsager, frugter, bær samt brød- og foderkorn i de kommende år.

"På kort sigt kommer vi især til at mangle økologiske grøntsager. Om tre år vil der være behov for cirka 50 pct. mere end den nuværende produktion. Det gælder særligt en bred vifte af lettere og finere økologiske grøntsager, diverse specialproduktioner samt alle typer af kål. Der er også brug for en langt større mangfoldighed af dansk avlet økologisk frugt – blandt andet pærer og blommer - og stort set alle typer af bær. Vi kommer desuden til at mangle brødkorn og grynhavre," udtaler Henrik Hindborg.

Der er i øjeblikket godt 39.000 hektarer fordelt på 625 landmænd, der netop er lagt om til økologi eller er ved at blive det.

Detailhandlen skal tage ansvar

Hvis potentialet skal forløses, kræver det ifølge vurderingen fra Økologisk Landsforening., at handlen tager medansvar og prioriterer danske varer og en rimelig afregningspris, der står mål med den investering, avlerne laver i forhold til at specialisere sig, og den risiko, der følger med.

"Det er en forudsætning, at der er en betalingsvillighed i markedet, og at detailkæderne aktivt tager et medansvar, hvis det skal lykkes at forløse potentialet. Handlen kan sammen med avlerne gribe ud efter mulighederne i at arbejde mere på nye produktioner og for en større mangfoldighed af danske grøntsager, frugt og bær, blandt andet gennem forlængelse af sæsonen ved indlagring af varer, frem for at fokusere så meget på tonnagevarerne," siger Lotte Lei, formand for Frugt-, Bær og Grøntudvalget i Økologisk Landsforening.

L&F og Økologisk Landsforening får kritik i sag om fordeling af tilskudsmidler

Danske landmænd vilde med økologi

Økologer: Landbruget bør melde sig ind i klimakampen

Mere fra FødevareWatch

Fynsk frugtkoncern fordobler resultatet

I et år hvor omsætningen i Orskov Foods er gået tilbage med hele 11 pct., har den fynske frugtkoncern formået at løfte bundlinjen tilbage på rekordniveau. Lavt prisniveau presser fortsat dansk frugtavl hårdt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier