FødevareWatch

Landbruget glæder sig over fantastisk efterår: Færre dyr til slagtning

Lunt efterårsvejr og en passende mængde nedbør har hjulpet gevaldigt på landmændenes afgrøder.

Godt med regn, lune jordtemperaturer og udsigt til en såkaldt "indian summer" med over 20 grader i oktober måned.

De danske landmænd kan efter en skrækkelig sommer med en lang tørkeperiode glæde sig over, at efterårsvejret har vist sig fra sin allerbedste side.

Det får græs og andre afgrøder til at indhente noget af det tabte, og det betyder i sidste ende, at færre dyr bliver slagtet i utide på grund af fodermangel.

I uge 33 – midt i august – blev der slagtet 27,6 procent flere køer og kvier end på samme tid sidste år. Det viser tal fra Kødbranchens Fællesråd.

Nu er antallet af slagtninger normaliseret, og det er værd at glæde sig over, siger kvægrådgiver ved Landbo Nord Karsten Brødbæk til DR Nordjylland:

"Det er usædvanligt, at der er så meget græs på markerne lige nu. Det gror rigtig meget. Det er ikke sikkert, det redder det hele, men det er fantastisk, det der foregår lige nu. Det gør, at vi ikke skal sende så mange dyr til slagtning, som vi skulle for to måneder siden."

Faktisk kommer det en smule bag på kvægfolkene, hvor meget vækst der er i græsset.

De har aldrig prøvet en situation, hvor der over så lang en periode har været så tørt og så varmt, og derfor var det svært at forudsige, hvordan afgrøderne ville komme sig.

"Vi er forundrede over, at græsmarkerne gror så meget og giver så meget udbytte, som de gør lige nu," siger Karsten Brødbæk.

Også majsplanterne er kommet sig bedre end ventet, og alt i alt betyder det, at man får mere mælk og mere kød ud af dyrene, da man har foder nok til at fede dem op.

Landmændene har efter sommerens tørke besluttet at lægge ekstra mange græsmarker ud til foråret, så lagrene igen kan blive fyldt op.

Trods de gode tilstande på markerne ligger den pris, som landmændene får for deres oksekød, dog stadig ti procent lavere end sidste år.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af DR Nordjylland

Kartoffelhøst bliver 20 pct. lavere end sidste år

Tør sommer har givet den dårligste høst i 35 år

Politisk forlig om tørkehjælp til landbruget

Tørketab spreder sig nu til fødevarevirksomhederne og agroindustrien

Arla vil udbetale hele resultatet til trængte mælkebønder 

Mere fra FødevareWatch

Stor uenighed om omfanget af sexismesager i restaurationsverdenen

Flere restauranter er begyndt at få øjnene op for sexisme- og chikaneproblemer, men der er grundet få indberettede sager uenighed om, hvor stort problemet i virkeligheden er. ”Bare fordi, der ikke kører nogle sager, betyder det ikke, at der ikke er et problem,” siger talsperson fra 3F.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier