FødevareWatch

Landmænd er vant til milliardudsving i indtjening - tørke eller ej

Landbruget vil have hjælpepakke efter milliardtab på tørke. Men landmænds indtjening har ofte store udsving.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sommerens ekstreme tørke, der har efterladt danske landmænd med afsvedne marker, har fået Landbrugets organisation Landbrug & Fødevarer til at ønske en tørkepakke med hjælp til landmændene.

Ifølge landbrugets egne beregninger står landmændene til at tabe 6,4 milliarder kroner.

Men det beløb er ikke et ekstraordinært udsving, siger Jesper Sølver Schou, lektor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

"Hvis man ser på, hvor meget landbrugets indtjening har svinget de seneste otte år, så ligger seks milliarder kroner inden for den variation, som landmændene i øvrigt er vant til at blive mødt med år til år," siger han.

En rapport fra Københavns Universitet, som Jesper Sølver Schou blandt andet står bag, har oplistet de danske landmænds samlede indtjening siden 2012.

Posten "indkomst efter finansielle poster" svinger fra 11,4 milliarder kroner i 2012 til omkring 8,5 milliarder i både 2013 og 2014. For så at dykke til mere beskedne 852 millioner kroner i 2015.

I 2016 lød indtjeningen knap 1,8 milliarder, for så at stige til 9,3 milliarder kroner i 2017.

Posten dækker over det beløb, der er tilbage til landmændene, efter udgifter til lån, arbejdskraft, foder og så videre er betalt.

"Det er ikke på grund af tørke, de her udsving sker, men især på grund af ændringer på verdensmarkedspriserne. Men selvfølgelig også udbytteudsving fra år til år," siger lektoren.

Landbrugets talerør ønsker sig først og fremmest at afskaffe jordskat permanent. Derudover indgår otte punkter på ønskelisten, der både indeholder lempelser af afgifter og regler.

Ifølge formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild vil ændrede rammevilkår gøre landmændene mere robuste.

"Det er et meget stort tab, og det bliver større end i det vanskelige år, vi havde efter boykotten fra Rusland. Det kommer oveni, at vi desværre har mange landmænd i Danmark, som har høj gæld, og som derfor er meget følsomme," siger han.

Hos landbrugets eget videnscenter, Seges, medgiver direktør Ejnar Schultz, at indtjeningen har haft store udsving de seneste ti år.

Men han fremhæver, at en række ekstraordinære årsager har spillet ind - finanskrise, Ruslands stop for import af fødevarer fra EU og ophævelse af mælkekvoter, der fik priserne til at falde.

"Nu får vi så en tørke, som man ikke har set mage til i de 150 år, man har målt på klimaet i Danmark," siger han.

Ifølge Landbrug & Fødevarer vil 200-300 landbrug blive "økonomisk uholdbare" på grund af tørken. Andre 200-300 vil blive "økonomisk sårbare".

Jesper Sølver Schou er enig i, at mange landmænd står i en ekstrem situation på grund af tørken.

"Nyetablerede landmænd kan godt blive presset af den ekstreme tørke. Men hvis man har en veldreven virksomhed, så har man også et godt forhold til sine kreditorer, og de vil selvfølgelig ikke være interesseret i at lukke en sund virksomhed ned," siger lektoren.

Finanssektoren mødes om presset landbrug efter tørke

L&F klar med forslag til tørkehjælp

Tørre tal fra landbruget tyder på rolig dansk vækst

Mere fra FødevareWatch

I Ovodan har man gjort æg til en global milliardforretning

Det fynske æggepulverselskab Ovodan Egg Group er markedsledende i flere lande og buldrer i disse år frem i Kina. I år har selskabet, der er ejet af Stadil-konglomeratet Thornico, en børsnotering i kalenderen, som skal fremme væksten yderligere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier