FødevareWatch

70 km vildsvinehegn er vedtaget: 'Blöd' mener tyskere

Vildsvinehegnet langs den tyske grænse er nu stemt igennem i folketingssalen.

Foto: Colourbox

Et 1,5 meter højt og 70 kilometer langt hegn skal sættes op langs den dansk-tyske grænse for at holde vildsvin ude af Danmark, og dermed mindske risikoen for svinepest.

Det har et flertal på Christiansborg i dag bestemt, skriver DR Syd.

I måneder har debatten om det cirka 80 millioner kroner dyre hegn ulmet herhjemme, hvor jægere, landmænd, sønderjyder og politikere er helt uenige om, hvorvidt hegnet er en god idé eller ej.

I Tyskland er danskernes snak om et hegn langs grænsen ikke gået ubemærket hen. Også der er det et af de helt varme emner.

Det fortæller journalist Jörg Jacobsen, der er leder af det tyske medie NDR's regionale radio- og tv-station i Heide.

"De fleste politikere og eksperter er skeptiske overfor om hegnet virker. Det er kun Højrepartiet AfD, der synes det er en god ide," siger han til DR Syd.

Han fortæller, at de fleste tyskere mener, at hegnet er latterlig, eller 'blöd' på tysk, og at det udelukkende er et politisk signal, fordi svinepesten kan sprede sig på andre måder.

De danske politikere får heller ikke meget opbakning fra kollegaerne i mindretalspartiet SSV. Formand Flemming Meyer mener, at et hegn langs grænsen sender et destruktivt signal.

"Fremtiden her i vores region er afhængig af, at vi kan få et velfungerende grænseoverskridende samarbejde op at stå. Det bliver vanskeliggjort, hvis man hele tiden skaber nye barrierer. Og sådan et hegn siger bare "os og jer","siger han til DR Syd.

Men blandt de nordtyske landmænd er der modsat en stor forståelse for, at et hegn, der beskytter mod svinepest, er nødvendigt.

Det fortæller Dirk Hansen, landbrugskonsulent i Fælleslandboforeningen for Sydslesvig.

Faktisk mener han, at den tyske regering burde overveje at lave et lignende hegn på grænsen til Polen, som har tilfælde af den smitsomme svinepest:

"Den tysk-polske grænse er jo meget længere, men for at forhindre, at svinepest kommer ind i Tyskland, skal man overveje, om det kunne være en fornuftig løsning," siger han til DR Syd.

Uanset holdningerne i Tyskland, så bliver vildsvinhegnet sat op i 2019. Det bliver knap 70 kilometer langt og halvanden meter højt.

Denne artikel er en tophistorie fra DR Syd distribueret af Ritzau.

Vildsvinehegn til afstemning: Kan påvirke dyrelivet

Politikere klar til at udrydde vildsvinet i Danmark

Grænsehegn skal holde afrikansk svinepest ude 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier