FødevareWatch

Milliardtab i landbruget kan give problemer for bankerne

Det kan få stor betydning for bankernes nedskrivninger, hvis landbruget går hårde år med store underskud i møde, lyder det fra Finans Danmark.

Det er særligt mælke- og svineproducenterne, der har udsigt til tab, lyder det fra Seges i Børsen. | Foto: Joachim Adrian/ritzaufoto/Arkiv

Hårde år med store tab i landbruget er en risiko for bankerne, fortæller Peter Jayaswal, direktør for realkredit og ejendomsfinansiering i bankernes brancheorganisation Finans Danmark, til Børsen.

Rådgivningscentret Seges spår ifølge Børsen i en ny prognose, at det samlede driftsresultat, efter ejerne af landbrugene har fået deres løn, vil falde fra 4,5 mia. kr. i 2017 til et samlet underskud på 1,1 mia. kr. i 2019.

"Hvis prognosen holder, vil det alt andet lige være meget udfordrende for nogle landmænds økonomi og kan i sidste ende skabe udfordringer for deres lån til banker og realkreditinstitutter. Det kan øge bankernes nedskrivninger. Når det går skidt i landbruget, smitter det også af på bankerne, og når det går godt, viser det sig i bedre konjunkturer for bankerne," siger han til mediet.

Danske bankers samlede udlån til landbruget er steget fra ca. 91 mia. kr. i 2012 til 92 mia. kr. i 2016, mens de bogførte tab i samme periode er faldet fra 3,4 mia. kr. til 2,7 mia. kr., viser tal fra Finanstilsynet, skriver Børsen.

(Denne artikel er leveret FødevareWatch's søstermedie FinansWatch)

Landmændenes indtjening falder 4,3 mia kr

Svineproducenterne får en økonomisk lussing

Udlændinge holder dansk landbrug kørende

Mere fra FødevareWatch

Stor uenighed om omfanget af sexismesager i restaurationsverdenen

Flere restauranter er begyndt at få øjnene op for sexisme- og chikaneproblemer, men der er grundet få indberettede sager uenighed om, hvor stort problemet i virkeligheden er. ”Bare fordi, der ikke kører nogle sager, betyder det ikke, at der ikke er et problem,” siger talsperson fra 3F.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier