FødevareWatch

Landbrug: Eksport af fødevarer sætter rekord med grise i toppen

Fra januar til oktober steg eksporten hos de danske landmænd til 139 mia. kr. fra 130 mia. kr. i samme periode året før.

Foto: Lars Skaaning/Arkiv

De danske landmænd havde i løbet af 2017's ti første måneder ganske travlt med at sende deres produkter ud over landets grænser.

Det viser en analyse, som interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer har udarbejdet på baggrund af eksporttal fra Danmarks Statistik.

Fra januar til oktober steg eksporten hos de danske landmænd til 139 mia. kr. fra 130 mia. kr. i samme periode året før.

"Vi synes, det er rigtigt stærkt, at vi ligger så godt de her måneder," siger Frank Øland, der er cheføkonom i Landbrug & Fødevarer til Ritzau Finans.

Han kalder stigningen i eksporten for bredt funderet, hvor der er stigning i 26 af de 35 varegrupper, som interesseorganisationen regner med i sin såkaldte fødevareklynge.

Dog er eksporten af grise alene steget med 9,4 mia. kr. til 27 mia. kr.

Især tyskerne og polakkerne har købt stort ind af grise hos de danske landmænd.

"Det, der springer i øjnene, er eksporten af levende smågrise til Tyskland og Polen. Det er positivt, at vi kan sælge så meget, men det er selvfølgelig ærgerligt for de danske svineslagterier, som jo gerne vil have nok at lave," siger Frank Øland.

Samtidig er også eksporten af pelsskind vokset med 1,2 mia. kr. til 6,3. mia. kr.

Der er også er blevet solgt flere mejeriprodukter. Her er salget til udlandet vokset 1,9 mia. kr. til 16,9 mia. kr. i forhold til 14,9 mia. kr. året før.

I slutningen af året faldt priserne på smågrise, men det vurderer Frank Øland ikke kommer til at betyde det helt store, når hele år 2017 skal gøres op.

"Selv hvis vi tager højde for vigende priser i slutningen af året, vil eksporten af fødevarer sætte rekord i 2017," siger han.

Tamaco-chef vil se bundlinjen vokse 25-30 pct i år

Ingen panik i landbruget over faldende afregningspriser

Landbruget er på vej mod en ny krise

Landbruget er klar til at satse på cannabis

Mere fra FødevareWatch

Daloon klar til langt sejt træk på indtjeningen

Der er for første gang i flere år overskud i forårsrulleselskabet. Nu skal der fokus på at skabe mere værdi og erobre marked indenfor blandt andet foodservice, lyder meldingen fra Daloon-direktør.

Palsgaard får lov til at fyre med LPG

En række virksomheder har ansøgt Miljøstyrelsen om lov til at bruge andre energiformer i deres produktion. Styrelsen har nikket til ingrediensvirksomhedens Palsgaards ansøgning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier