Fødevarekontrol har et skarpt øje på oregano

Fødevarestyrelsens egenkontrol har ikke vist problemer med oregano, men Tænk-test giver stof til eftertanke.
Foto: /ritzau/Thomas Lekfeldt
Foto: /ritzau/Thomas Lekfeldt
AF RITZAU

Det er kommet bag på Michael S. Rosenmark, der er leder af Fødevarestyrelsens rejsehold, at man tilsyneladende ikke kan stole på, at der kun er oregano i de glas og poser, man køber i supermarkedet.

En test foretaget af Forbrugerrådet Tænk viser, at fire ud af ti stikprøver indeholdt op mod 50 procent visne blade fra oliventræer og soløjetræer.

Fødevarestyrelsens egen nylige kontrol af ni oreganoprodukter viste således ingen uregelmæssigheder.

"Vi tjekkede dem alle sammen, og vi fandt ikke noget. Men efter at Tænk har lavet deres test, er det klart, at oregano står på vores liste, når vi næste gang skal ud at kontrollere krydderier," siger han.

Han vil desuden undersøge, om der er forskelle på de målemetoder, som Fødevarestyrelsens certificerede laboratorier og Forbrugerrådet Tænk bruger.

Michael S. Rosenmark mener dog ikke, at forbrugerne behøver være bekymrede for at købe krydderiposer eller -blandinger, som ikke er, hvad de giver sig ud for at være.

"Vi har heldigvis ikke set eksempler på, at nogen er blevet syge af, at der er puttet noget andet i krydderier.

Det værste, der er sket, er at folk er blevet snydt, men det kan i sig selv også være slemt nok," siger han.

Fødevarestyrelsens rejsehold har for nylig konstateret, at 26 af 35 olivenolier ikke indeholdt ekstra jomfruolie, selv om de var mærket sådan.

Tidligere har der også været eksempler på, at dyre italienske vine ikke har kunnet leve op til etiketten.

Test afslører store mængder visne blade fra træer i oregano

Krydderikonges dominans skrumper i fremgang

Krydderiklassikeren Santa Maria er presset af private label

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også