En europæisk æggeskandale er nået til Danmark igennem importerede kogte og pillede æg, som bliver brugt i produkter som for eksempel æggesalat.
Æggene indeholder giftstoffet fipronil, og i Danmark drejer det sig foreløbigt om 22 tons importerede æg, der blandt andet er blevet solgt til kantiner og catering.
Skandalen har bredt sig til i alt 15 EU-lande samt Schweiz og Hongkong.
Her er Fødevarestyrelsens information om giftstoffet fipronil:
* Indholdet af fipronil i æggene er ikke akut sundhedsskadeligt. Men indholdet er forbudt, og derfor trækkes æg og ægprodukter med fipronil tilbage og destrueres.
* Undersøgelser af æg indført til Danmark fra de berørte områder, viser koncentrationer på op til 0,018 mg/kg.
* Det sundhedsskadelige niveau indtræffer først ved koncentrationer på over 0,72 mg/kg.
* Hvis man skulle indtage stoffet i over 0,72 mg/kg, kan det give kvalme, mavesmerter, svimmelhed, opkast og epileptiske anfald. Efter længere tids påvirkning også lever- og nyreskader.
Kilde: Fødevarestyrelsen.
Europæisk æggeskandale breder sig: 15 EU-lande er ramt
Dansk producent: Æggeskandalen bør styrke vores troværdighed
Yderligere to ton forgiftede æg er fundet i Danmark
250.000 æg med ulovligt insektmiddel er solgt i Frankrig
Danske Æg: Branchens renommé sættes over styr
OVERBLIK: Europæisk æggeskandale ruller