Europa-Kommissionens giver grønt lys til et forslag om en reduktion af forekomsten af stoffet acrylamid i de fødevarer, skriver Ekstra Bladet. Acrylamid dannes, når man griller, steger, friterer eller bager fødevarer ved temperaturer på over 120 grader. Det gælder i høj grad kartoffelprodukter og brød med knækbrød i spidsen.
Herhjemme har Fødevarestyrelsen i årevis påbudt restauratører at stege pommes fritter i olie, der ikke er varmere end 170 grader. Nu følger EU trop med forordningen, der i første omgang retter sig mod fødevareindustrien – eksempelvis chips- og pommes frites-producenter, der skal tvinges til at vælge kartoffelsorter med meget lidt stivelse – noget, som de skal forsøge at udbløde i vand, inden de bliver forstegt i olie.
Også restauratører i EU skal tvinges til at stege både kartofler og steaks ved så lave temperaturer som muligt og blandt andet anvende en såkaldt trafikys-kurve til at vurdere, om pomme frites bliver for mørke ved tilberedningen. Det får brancheorgansationen Der Deutsche Hotel- und Gaststättenverband til at kalde forordningen formynderisk og bureaukratisk.
"EU's vanvittige behov for en pommes frites-lyskurve gør helt sikker ikke noget godt for den omsiggribende EU-skepsis," lyder det fra brancheorgansationen.
Forordningen forventes at træde i kraft i foråret 2018.
Vestjyder forvandler kartofler til hvidt guld
Taffel-ejere køber britisk popcorn-klenodie
Medie: Svenske økologer overvejer EU-fremtid