FødevareWatch

Maritime nyttehaver hitter

Interessen for de maritime nyttehaver i Københavns havn stiger, og derfor har nyttehaverne fået vokseværk.

Maritime Nyttehaver vil nu sælge et gør-det-selv muslingesæt, så man for 800 kr. kan dyrke sine egne muslinger. Direktør Joachim Hjerl, med rød kasket og koordinator Frederik Bjare med sort hue. Foto: /ritzau/Martin Lehmann

Normalt forbinder man en nyttehave med et lille stykke landjord, hvor man måske dyrker gulerødder og hiver kartofler op til aftenens måltid.

Men i Københavns inderhavn findes der en anden form for nyttehave. Nemlig en nyttehave under vandoverfladen, hvor havens medlemmer dyrker tang, østers og blåmuslinger.

Og det er et hit, siger direktør i foreningen Maritime Nyttehaver, Joachim Hjerl.

"Vi får hele tiden nye medlemmer og partnere, der gerne vil støtte op om det. Og vi får løbende henvendelser fra restauranter, fiskehandlere og andre, som gerne vil have vores varer," siger han til DR P4 København.

Endnu ikke godkendt som mad

Et af de godt 200 medlemmer er Katrine Skamris, der siden 2013 er kommet i nyttehaven.

"Det er jo noget romantik i, at man kan komme ud og mærke på naturen, selvom man er byboer," siger hun til DR P4 København.

Høsten fra den 30 kvadratmeter store vandhave er ikke godkendt til at spise, men det bliver formentlig snart muligt for medlemmerne at smage på tang og muslingehøsten.

Foreningen har nemlig fået stillet 150 gange 100 meter hav til rådighed ved øen Middelgrundsfortet et par kilometer uden for København.

"Der er nogle helt andre forhold, der gør, at det er meget mere sandsynligt, at vi vil kunne producere noget, medlemmer kan spise," siger Joachim Hjerl til DR P4 København.

Fællesskaber om mad

I Maritime Nyttehaver håber de på at kunne så muslingelarver og andre havafgrøder til efteråret ved det nye havlandbrug.

Og det vækker glæde hos medlemmerne.

"Det er jo fantastisk, hvis man kan få andel i en af de maritime nyttehaver, der kommer til at være derude," siger Katrine Skamris til DR P4 København.

At der er stor interesse for at dyrke vandlivet overrasker ikke Marianne Gregers, forbrugerøkonom i Landbrug og Fødevarer.

"Det passer godt ind i den tendens vi ser med, at man gerne vil tættere på, hvordan fødevarerne produceres og få de her meningsfyldte oplevelser og fællesskaber om mad," siger hun til DR P4 København.

Udover Københavns Havn, findes der blandt andet maritime nyttehaver i Kerteminde og Ebeltoft.

 

/ritzau/

Tang kan erstatte kræftfremkaldende stoffer i mad

Efter kinesisk interesse: Virksomheder håber på østerseventyr

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier