Restauratører på urtejagt får hjælp af DTU

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har bevilget penge til, at Fødevarestyrelsen og DTU udarbejder en liste, så restauranter og fødevarekontrollanter kan få sikkerhed for, at de vilde urter er sikre at servere.
Foto: Ritzau Scanpix/Lasse Kofod.
Foto: Ritzau Scanpix/Lasse Kofod.

Når man sætter sine fødder i en new nordic-orienteret dansk restaurant, går der sjældent mange minutter før en dansk urt af en eller anden lokal oprindelse lander på tallerknen.

Men ifølge Miljø- og Fødevareministeriet kan det være svært for restauratørerne at vide, om der er risici forbundet med at bruge friskplukkede vilde urter som gråbynke, guldnælde og hvidmelet gåsefod i maden. Derfor bevilger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen nu et ukendt beløb til, at Fødevarestyrelsen kan udarbejde en liste, hvor restauratører kan se, om en urt medfører en risiko, eller om den trygt kan anvendes.

"Det skal være nemt at eksperimentere med ingredienserne, når man sammensætter sin menu uden at risikere at gøre sine gæster syge af maden. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen om i samarbejde med forskerne på DTU at vurdere en lang række af de urter fra den danske natur, som er ved at slå rod på danske menukort," udtaler Esben Lunde Larsen i en udsendt meddelelse.

Styrelsen har i første omgang bedt DTU undersøge 50 af de vilde urter, som Fødevarestyrelsens tilsynsførende har mødt på danske spisesteder. Senere kan listen eventuelt udvides, skriver ministeriet.

Når Fødevarestyrelsens kontrollanter i dag møder vilde planter på menukortene, spørger de ind til, hvor godt restauratøren kender planten, og om restauratøren ved, om planten har været brugt i madlavning tidligere, uden at folk er blevet syge af den, hedder det videre i meddelelsen fra ministeriet.

Det skal restauratøren kunne dokumentere i forhold til EU's regler, der kræver, at virksomheden har sikret sig, at planten har været brugt i nævneværdigt omfang i EU før 1997. Ellers skal planten godkendes af EU.

Når forskerne er færdige med at vurdere urterne, bliver de sat på en liste på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Her kan restauratører så se, om det er sikkert at tage en urt med i køkkenet, eller om de skal lade den være i naturen.

Der er planlagt en høring af erhvervet, når et udkast til liste foreligger i løbet af efteråret 2017. Listen forventes klar og offentliggjort i begyndelsen af 2018, afslutter ministeriet.

Mjødmænd fra Malling bryder med danske traditioner

Kosttilskudskoncern skyder til himmels efter regnskab

To nørder provokerer smagsløgene med gin på nye urter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også