Bundlinjen står i stampe hos Hørkram

Foodservice-kæmpen Hørkram hævede toppen til næsten 2,7 mia. kr., men mod egen forventning fulgte bundlinjen ikke med op.
Foto: Presse/Hørkram
Foto: Presse/Hørkram

Der er mange penge i at levere fødevarer til restauranter og kantiner, men hos den store tyskejede Hørkram Foodservice A/S har man umiddelbart set toppen af væksten.

I hvert fald leverede selskabet i 2016 ikke helt de resultater, som den danske dansk vicedirektør Preben Berg Kristensen forudså kort før årets udløb i december.

Af det netop offentliggjorte regnskab fremgår det, at nettomsætningen steg til 2,65 mia. kr., hvilket var lidt mindre end de forventede 2,7 mia. kr., men små 230 mio. kr. mere end i 2015.

På bundlinjen havde direktøren i december en klar forventning om, at 2015-rekorden på 91,4 mio. kr. ville blive slettet, og at man i 2016 ville levere en bundlinje på den anden side 100 mio. kr. Det lykkedes ifølge foodservice-regnskabet ikke, og der var ifølge regnskabet i stedet tale om en lille tilbagegang på ca. 400.000 kr. til 91,1 mio. kr.

Af regnskabet fremgår det, at Hørkram Foodservice A/S tilbage i 2015 havde en nettoindtægt på 189.000 kr. på de finansielle poster, mens samme post i 2016 var ledsaget af et minus på 199.000 kr.

Selskabets resultat betragtes samlet som tilfredsstillende, hedder det i regnskabet.

Egenkapitalen er i 2016 blevet løftet med, hvad der svarer til hele overskuddet for året, og ved årets udgang stod 491,1 mio. kr.

I forhold til året der er gået, har man ligesom i 2015 mindre fokus på de store kunder, hvor dækningsgraden ifølge ledelsesberetningen er beskeden. Derudover er det småt med oplysningerne. FødevareWatch forsøger at indhente kommentarer fra viceadm. direktør Preben Berg Kristensen.

Hørkram Holding, der er det overliggende selskab og som også ejer ejendomme, har endnu ikke offentliggjort sit regnskab for 2016.

Af regnskabets noter fremgår det, at "omkostninger til råvarer og hjælpematerialer" er steget fra 1,819 mia. kr. til 1,984 mia. kr., og "andre eksterne omkostninger" er steget fra 169,4 mio. kr. i 2015 til 198.3 mio. kr. i 2016.

Samlet arbejder der i dag 717 medarbejdere i foodservice-forretningen, som siden 2008 har været ejet af tyske Citi Group. Alene det seneste år er der ansat omkring 70 nye medarbejdere, som blandt andet har fået arbejde på de nye faciliteter i Aarhus. Frem mod 2018 arbejder man i Hørkram med at udvide lokalerne i Sorø, og af regnskabsmeddelelsen fremgår det, at man med de nye centre er i stand til at kunne møde kunderne med høj leveringssikkerhed og udvidet sortiment.

Historisk milliardudbud får effekt

Hørkram kunne i november 2016 strække armene i vejret som vinder af det største offentlige fødevareudbud i historien til en anslået værdi af 1,6 mia. kr. over fire år. Aftalen trådte i kraft 1. januar 2017 og begynder dermed at få indflydelse i det kommende regnskab.

"Vi har en strategi, som rækker langt ud i fremtiden. I 2017 forventer vi at vækste, som vi har gjort de seneste år. Nu fik vi SKI-aftalen oveni, og udover det forventer vi stadigvæk, at vi vokser markant. Vores markedsandel på Sjælland er så stor, at det bliver svært at vækste mere - men specielt i Jylland og på Fyn forventer vi os meget," sagde Preben Berg Kristensen til FødevareWatch i december og fortsatte:

"Jeg ser ikke nogen farer, og hvis jeg gjorde det, så var budgettet for 2017 også helt forkert. Helt overordnet tror jeg, vi er det selskab inden for vores branche, der er bedst gearet til fremtiden. Både strukturmæssigt, strategimæssigt, med vores centre, logistiksetup, størrelsen af vores sortiment."

Øget fokus på Sverige

I samme interview fortalte Preben Berg Kristensen, at Hørkram har lagt planer for en kraftig eksansion i Sverige, som i dag fungerer som et slags testmarked med kunder i og omkring Malmø.

"Sverige får et øget fokus i de kommende år. Vi har 25 medarbejdere og fire sælgere derovre i dag, og de har gjort det rigtig godt. Så har vi ansat to sælgere mere fra 1. januar, og så kommer vi til at øge salget. Vi har selvfølgelig en strategi for, hvordan vi skal udvikle os i Sverige. Man kan sagtens forestille sig, at vi kommer til at dække hele landet, men vi har ikke sat en bestemt tidsramme endnu," sagde han.

Hørkram har i øjeblikket lejede lokaler i Malmø, hvor varer som kød og mælk bliver opbevaret og siden omfordelt med varer, der kommer med lastbiler fra Sorø. Den proces virker på kort sigt, men Preben Berg Kristensen erkender, at det ikke er en langtidsholdbar løsning, hvis hele Sverige skal dækkes.

"Vi har kontrakt på den lokalitet et par år endnu, og inden da har vi en ny løsning klar. Vi kan ikke endnu sætte en finger på en lokalitet, men vi kigger. Men det behøver ikke være i Malmø, hvor vores nuværende lokaler er," sagde han og tilføjede, at et norsk indtog ikke ligger i kortene på nuværende tidspunkt.

Hørkram gør klar til svensk indtog

Hørkram vinder historisk milliardudbud

SKI tavs om kritik af milliardudbud

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også