Godkendt frihandelsaftale bringer smil frem i landbruget

Frihandelsaftalen mellem EU og Canada er endelig godkendt i Europa-Parlamentet. Aftalen kan løfte den danske fødevareeksport, understreger erhvervet igen.
Foto: PR
Foto: PR

Onsdag den 15. februar faldt de sidste tandhjul i hak for den længeventede frihandelsaftale mellem EU og Canada (Ceta-aftalen red.).

Det skete, da Europa-Parlamentet endeligt godkendte aftalen, der blev underskrevet i Bruxelles i slutningen af oktober sidste år efter syv års forhandlinger. Aftalen fjerner 99 pct. af handelsbarriererne mellem EU og Canada.

Det bringer et smil på læben hos Martin Merrild, der er formand i Landbrug & Fødevarer. Ceta-aftalen kan nemlig være med til at løfte den danske fødevareeksport, der samlet for i år ventes at sætte ny rekord på omkring 160 mia. kr.

Særligt osteeksporten går en lys fremtid i møde, lyder det.

"Vi forventer klart at kunne øge eksporten af ost, når aftalen er trådt i kraft. Det er for tidligt at sige med hvor meget. Vi skal huske på, at det er EU og ikke Danmark alene, der har indgået aftalen. Derfor er vi i konkurrence med vores europæiske kollegaer om det canadiske marked," siger han i en pressemeddelelse.

I 2015 eksporterede den danske fødevareklynge for 821 mio. kr. til det store nordamerikanske land.

Udover ost, kan Ceta-aftalen løfte den danske eksport af fisk. Det fortalte direktør i Danish Seafood, Poul Meldgaard, til FødevareWatch i oktober.

"Det er fantastisk. Det er meget lykkeligt, at det er kommet på plads. Det er en yderst positiv nyhed for os, fordi det giver os fri adgang til nogle af de fiskeriråvarer, som vi gerne vil have ind i landet. Vi har brug for de varer, de kan levere til os, og derfor er det godt, at vi får fjernet toldsatserne på de produkter. Det drejer sig om forskellige produkter inden for koldtvandsrejer f.eks. rejer med skal og kogte pillede rejer. Vi får en toldfri mængde, der umiddelbart dækker alle vores behov."

Han vurderede dengang, at frihandelsaftalen med Canada var vigtigere for dansk fiskeri end en frihandelsaftale med USA eller Japan, hvor EU også fører forhandlinger.

Fødevareklynge jubler over canadisk jackpot

EU og Canada underskriver historisk frihandelsaftale

Professor: Dyster udsigt for fremtidige handelsaftaler i EU

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også