FødevareWatch

Udenlandske døtre skal holde væksthjulene kørende hos fødevarepartner

Selv om en række udenlandske aktiviteter endnu ikke har bidraget stort hos Carsoe, så venter leverandøren til fødevareindustrien, at de vil gøre det i fremtiden.

Foto: Carsoe PR

Hovedkvarteret ligger ganske vist i Aalborg, men uden for det nordjyske er der også begyndt at være rigeligt med aktiviteter for Carsoe, som producerer udstyr til fødevareforarbejdning.

I løbet af det forskudte regnskabsår 2015/16, der løb til udgangen af september, købte virksomheden sig til halvdelen af ejerskabet i et norsk firma og etablerede derudover to datterselskaber med eget salg i henholdsvis Norge og USA.

Intet er som bekendt gratis, og opstarten af de udenlandske aktiviteter har påvirket koncernens samlede driftsindtjening negativt med 2,5 mio. kr. På trods af det ramte Carsoe et driftsoverskud på 20,5 mio. kr., hvilket var mere end en fordobling i forhold til 2014/15.

"Havde vi ikke kastet os over de udenlandske aktiviteter, så ville vores samlede resultat være endnu bedre. I forhold til omsætningen så har datterselskaberne og den associerede virksomhed stort set ikke bidraget med noget. Det har i hvert fald kun været minimalt," forklarer adm. direktør Mikkel Jacobsen.

Uden de større bidrag er det lykkedes at løfte koncernens omsætning med 29 pct. til 233,9 mio. kr. Det gav på bundlinjen et overskud efter skat på 14,5 mio. kr., som var knap en tredobling sammenlignet med regnskabsåret før.

I perioden 2014/15 var indtjeningen imidlertid stærkt påvirket af omkostninger og nedskrivninger direkte relateret til flytning af virksomhedens domicil fra Pandrup til Aalborg.

På hovedkvarteret i det nordjyske producerer Carsoe udstyr til fødevarebranchen, såsom tanke til mejerier, procesudstyr til fisketrawlere samt bakkedispensere og slagteriudstyr. I det seneste regnskabsår har det været en bred efterspørgsel, som har skubbet toplinjen længere opad.

"Rent omsætningsmæssigt har vi haft en pæn fremgang over hele linjen, så det er ikke muligt at pege et enkelt segment eller lignende ud og sige, at vi har solgt ekstra meget til en specifik kundegruppe," fortæller Mikkel Jacobsen.

Blandt andet takket være en gunstig ordrebeholdning ved indgangen til det nye regnskabsår og en god start for de udenlandske aktiviteter har direktøren positive forventninger til 2016/17. Håbet er, at koncernens omsætning vil stige mellem 10 og 15 pct.

I fremtiden kan det dog blive en udfordring at finde de medarbejdere, som virksomheden skal bruge.

"Vi skal konstant have organisationen til at følge med, fordi når vi gerne vil sælge mere, kræver det også flere arme og ben. Og det er en udfordring for os både herhjemme og i udlandet," siger Mikkel Jacobsen.

"For at undgå flaskehalse prøver vi derfor selv at rekruttere folk, ligesom vi ikke er blege for at benytte os af vikarer," tilføjer han.

I øjeblikket beskæftiger Carsoe 188 medarbejdere på koncernniveau. Direktøren venter, at medarbejderstaben vil komme op på 200 i det nye regnskabsår, hvor der primært vil blive efterspurgt nye folk i Danmark og USA.

Ud over investeringerne på medarbejdersiden og i de udenlandske aktiviteter har virksomheden afsat omkring 5 mio. kr. til en produktionsudvidelse på basen i Aalborg.

"Det er for at kunne imødekomme fremtidens efterspørgsel, fordi vi kan se, at 2017 og 2018 bliver to rigtig gode år for os," siger Mikkel Jacobsen.

"Der har været nogle perioder, hvor pladsen har været trang med den omsætning, vi har haft. Og det er derfor, vi udvider. Vi håber at være helt færdige med udvidelsen 1. april," fortsætter direktøren.

Ejerskabet af Carsoe er i dag fordelt mellem Mikkel Jacobsen og selskabets tekniske chef Bent Larsen. Førstnævnte sidder på aktiemajoriteten.

Her er årets absolut mest læste historier

Foldschack efter mejerifusion: Lang romance er blevet til ægteskab

Årets temaer på FødevareWatch

Ny svensk lov kan ramme dansk vineksport

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier