Danske æbler er mindre giftige end de udenlandske

Der er pesticidrester i halvdelen af dansk frugt. Men frugt og grønt fra Danmark indeholder alligevel færre sprøjtemidler end æbler og tomater fra andre lande.
Foto: MARTIN LEHMANN/POLFOTO/ARKIV
Foto: MARTIN LEHMANN/POLFOTO/ARKIV
AF RITZAU

Forbrugere, der vil begrænse indtaget af giftrester, gør klogt i at købe gulerødder, æbler og jordbær fra Danmark frem for tilsvarende varer fra udlandet.

Der er nemlig færre spor af pesticider i frugter og grøntsager fra avlere herhjemme sammenlignet med udenlandsk frugt og grønt, viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

I alt cirka 2500 prøver fra 2015 ligger til grund for konklusionen.

Og heraf blev der fundet rester af pesticider i 52 pct. af den konventionelle frugt og 23 pct. af grøntsagerne fra Danmark.

Til sammenligning var der spor af sprøjtemidler i 69 pct. af den frugt og 50 pct. af de grøntsager, der blev dyrket andre steder i EU.

Det er DTU Fødevareinstituttets vurdering, at de pesticidrester, der trods alt findes i fødevarer fra danske producenter, ikke er farlige for forbrugerne.

Og dermed kan de roligt sætte tænderne i grønthandlerens danske sortiment, påpeger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Også selv om varerne ikke er økologiske.

"Endnu en gang viser rapporten, at vi her i Danmark har nogle ansvarlige avlere, der sørger for at begrænse mængden af pesticidrester, vi får ind i kroppen, når vi spiser frugt og grønt," siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Ifølge rapporten overskred ingen af de danske frugter gældende grænseværdier. Og kun knap en procent af grøntsagerne indeholdt flere pesticidrester, end det er tilladt.

Men selv om indholdet af giftige stoffer er lavt, er der en risiko for den såkaldte "cocktaileffekt", lyder det fra Økologisk Landsforening.

"Der er en stor usikkerhed om, hvad det betyder for blandt andet helbredet, når man indtager rester af forskellige kemikalier. Derfor må man være betænkelig ved fundet af pesticidrester," siger formand Per Kølster.

Fordi der er fundet spor af gift i hvert andet stykke konventionel frugt, fremhæver han, at det sikreste er at vælge de økologiske varianter.

"I princippet mener jeg ikke, at der overhovedet bør være giftrester i vores madvarer," siger Per Kølster.

Kedeligt vejr giver historisk tidlig og flot æblehøst

Fødevareminister: Omstridt sprøjtemiddel kan ikke forbydes

Onlinefolket vil have øko-vin som aldrig før

Danske arrangører klar med Nordens første ciderfestival

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også