Det er svært at drive restaurant eller café i Danmark. I hvert fald må mange restaurantejere herhjemme reelt have penge med på arbejde, fordi de har problemer med at få forretningen til at løbe rundt.
En undersøgelse af 1373 restaurationsvirksomheder, som revisionsfirmaet Deloitte har foretaget, viser at 28 pct. af restauranterne er så dårligt kørende, at de er i fare for at lukke.
Prøv FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt
"Typisk truer konkursen, hvis man har en lav soliditet koblet med et lavt indkast af den investerede kapital - eller sagt på almindeligt dansk, at man har svært ved at tjene penge samtidig med, at bankbogen er tom. Det er den virkelighed, der har ramt hver fjerde restaurantejer. Det kan være en meget svær udvikling at vende," siger Claus Jorch Andersen, der er partner i Deloitte.
Generelt er det gennemsnitlige overskud pr. ansat i branchen faldet fra 12.000 kr. i 2014 til 8.400 kr. sidste år.
Det er gået hårdest ud over byer som København og Aarhus, og det har Claus Jorch Andersen en mulig forklaring på.
"Restauranterne og caféerne skal jo ikke bare konkurrere indbyrdes med hinanden. De skal også konkurrere med fastfood, madboder og convenience-mad fra supermarkederne. Særligt i de store byer betyder det, at forbrugerne har utroligt mange valgmuligheder," siger han.
Ifølge undersøgelsen er det kun 44 pct. af virksomhederne, der har genereret stabile overskud over de seneste tre år.
Restaurationsbranchen oplever det dårligste arbejdsmiljø nogensinde
Restauranterne ser sultent på hotellernes rekordsucces
Restauranter stjæler milliardsalg fra supermarkeder