Radikale vil hjælpe økologer ramt af pesticidregn

Radikale Venstre har fremsat et økologiforslag til finansloven, som bl.a. indeholder en erstatningspulje til øko-landmænd, hvis afgrøder bliver ramt af forurening med sprøjtegiften prosulfocarb, der stammer fra konventionel korndyrkning.
Foto: Colourbox/Arkiv
Foto: Colourbox/Arkiv

Når en konventionel landmand benytter sig af sprøjtegiften prosulfocarb, risikerer det at dryppe hos den økologiske. Det er skidt for økologen, for hvis den økologiske frugt og grønt bliver udsat for sprøjtegiften, kan den ikke sælges.

For at imødekomme de økologiske frugtavlere har Radikale Venstre onsdag fremsat et økologiforslag til finansloven - "En generationsgave til vores børn"- som bl.a. indeholder en erstatningspulje til øko-landmænd, hvis afgrøder bliver ramt prosulfocarb.

Radikale Venstre vil afsætte to mio. kr. årligt over fire år til erstatning.

"Der er et problem og en uretfærdighed, at en virksomhed kan få ødelagt en del af sit produkt af noget udefrakommende, som man ikke kan gøre noget ved. Man burde jo kunne få lavet noget regulering, så problemet ikke opstår, men så længe det ikke sker, så vil vi gene afsætte dette relativt lille beløb til at dække," siger Andreas Steenberg, fødevareordfører hos Radikale Venstre, til FødevareWatch. Han mener ikke, at regeringen bør forbyde prosulfocarb.

I 2014 kompenserede Landbrug & Fødevarer frivilligt to økologiske æbleavlere med i alt 220.000 kroner, da deres frugt blev forurenet. Siden har der været en række sager, hvor økologiske frugtavlere ikke er blevet kompenseret.

"Jeg synes principielt, at det må være de, der forvolder skaden, der burde betale. Kunne man lave en ordning, hvor erhvervet selv betaler, så lytter vi gerne på det. Vi er bare optaget af, at man enten får fjernet problemet, eller at de ramte får erstatning," siger Andreas Steenberg.

Glæde hos interesseorganisation

Økologisk Landsforening mener, at det er på høje tid, at der findes en løsning, som kan hjælpe de økologiske frugtavlere ud af den pesticid-trussel, der hvert år truer deres høst.

"Interessen for økologisk frugt og grønt har aldrig været større, og det er helt uacceptabelt, at risikoen for, at der sker forurening med prosulfocarb, skal stå i vejen for en udvikling, som på alle måder er positiv. For den enkelte avler er det et spørgsmål om ikke alene hans overlevelse, men også hans muligheder for at udvikle og investere i fremtiden. For forbrugeren og haveejeren er det et spørgsmål om retten til at servere pesticidfri frugt og grønt for sine børn," siger formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster, i en pressemeddelelse.

De seneste tre år har både økologiske og konventionelle frugtavlere måttet kassere dele af høsten, fordi æbler, pærer og persille var forurenet med prosulfocarb. Pesticidet anvendes til ukrudtsbekæmpelse i de konventionelle kornmarker i sensommer/efterår.

Da det hidtil har været umuligt at sige præcis hvilken sprøjte eller mark, forureningen stammer fra, står frugtavlerne alene med risikoen for tab uden mulighed for at få erstatning. Prosulfocarb anvendes på markerne i perioden september-oktober. Og koncentrationen af prosulfocarb i dug og regn stiger markant i den periode. Det viser målinger af den såkaldte våddeposition, som foretages af DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet. Det er i samme periode, de økologiske frugter modner og plukkes.

"Vi anerkender, at det øvrige landbrug har lavet nogle frivillig tiltage for at reducere spredning af prosulfocarb. Men det er Miljøstyrelsens og Miljø- og Fødevareministerens ansvar, at det i dag er fuldt ud lovligt at forurene vores varer. Derfor ønsker vi nye krav til, hvordan prosulfocarb må anvendes - og om nødvendigt et forbud," siger Per Kølster.

Venstre afviser

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har tidligere udtalt, at han udmærket fortstår den bekymring, som økologiske frugtavlere står med, når deres høst risikerer at blive forpurret af sprøjtemidlet prosulfocarb. Han ønsker dog ikke at forbyde stoffet, som flere økologiske avlere kræver.

Tidligere på året var FødevareWatch i kontakt med Lea Frimann Hansen, kontorchef i Miljøstyrelsen, som fortalte, at styrelsen mener, at det er erhvervet, der må gå ind, hvis der er behov for erstatning.

Den holdning har Venstre stadig, forklarer Venstres miljø- og landbrugsordfører, Erling Bonnesen, til FødevareWatch onsdag:

"Det er en problemstilling, som alle - herunder erhvervet - skal tage alvorligt. Det er også min opfattelse, at erhvervet tager det alvorligt. Der har været eksempel på, at erhvervet selv har taget hånd om problemet i visse situationer."

Radikale foreslår jo, at staten skal oprette en erstatningsordning. Hvad synes du om det konkrete forslag?

"Mit svar er, at det er godt, at erhvervet selv prøver at gå ind og håndtere problemet."

Men det er jo ikke fra erhvervet, at Radikale foreslår den her erstatningsordning?

"Ja, men du hører mig sige, at jeg noterer mig, at erhvervet selv forsøger at tage hånd om problemet."

Så du vil ikke forholde dig konkret til Radikales forslag?

"Jeg har ikke yderligere kommentarer i forhold til Radikales forslag," siger Erling Bonnesen.

En opgørelse, som er blevet offentliggjort på hjemmesiden gylle.dk, viser, at der sidste år blev anvendt 811.680 liter prosulfocarb i 88 kommuner landet over.

Økologer kræver forbud mod omstridt sprøjtegift

Forurenede frugter får øko-forening i det røde felt

Fødevareminister: Omstridt sprøjtemiddel kan ikke forbydes

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også