Kyllingeproducent: Skattelettelser til lavtlønnede gavner ikke os

Den nordjyske kyllingeproducent Danpo er skeptisk over for virkningen af regeringens forslag om lavere skat til lavtlønnede.
Foto: JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN
AF DR Nordjylland

Regeringens forslag om lavere skat for at få flere lavtlønnede i arbejde mangler bund i virkeligheden.

Det er tilgangen hos kyllingeproducenten Danpo i Aars, hvor man tvivler på, at større indkomsthop mellem overførselsindkomster og lavlønsarbejde vil få flere i job.

Lavere skat svarer grundlæggende til at give lavtlønnede et tilskud, og det betyder næppe noget for, hvem eller hvor mange Danpo vil tage ind i virksomheden, fortæller Birgit Frederiksen.

"Aktivitetsniveauet hos os øges jo ikke ved, at en medarbejder har et tilskud, lige meget hvilken form for tilskud det er. Det vi vil kigge på er medarbejderens kompetencer," siger hun til DR Nordjylland.

Regeringens plan er gennemgående at stille flere personer til rådighed for arbejdsmarkedet, altså at øge arbejdsudbuddet.

Men hos Danpo i Aars står man ikke pt. og råber på mere tilgængelig arbejdskraft.

Forsker er enig

I stedet er det afgørende, at nye medarbejdere og ansatte har de rette kompetencer.

"Hele ideen med at få langt flere borgere til at blive faglærte i stedet for ufaglærte, tror jeg vil kunne gøre større forskel end at binde tilskuddene op på den enkelte," siger Birgit Frederiksen.

"Det behøver ikke være lange uddannelse på flere år. Det må også godt være korte og intense uddannelser, der kan bringe dem fra a til b. Det vil vi i vores verden kunne have glæde af," fortsætter hun.

Som Danpos Birgit Frederiksen er arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedal skeptisk over for virkningen af regeringens forslag om lavere skat til lavtlønnede.

"Hvis man spørger folk, der arbejder på jobcentrene, er de meget tvivlsomme omkring effekten af det her," siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Laus Høgedahl.

Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen fastholder imidlertid, at regeringens tiltag vil få flere fra overførselsindkomster over på arbejdsmarkedet.

"Det har altså en betydning for, om folk synes, det er bøvlet værd at skal stå tidligt op om morgenen og måske skal med bussen på arbejde. Økonomien er helt afgørende for, om folk vil tage et arbejde eller ej," siger han.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af DR Nordjylland)

Arla-mand bliver ny finansdirektør for Danpo-ejer

Øget udbud styrker bundlinjen hos Danpo

Danpo køber majoritet i økologiske Sødam

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også