Klumme: Slag i ansigtet på ægproducenter

"At danske politikkere pålagde ægbranchen en investering på 350 mio. kr., som kort tid efter var værdiløs, må nødvendigvis mane til eftertanke," skriver jysk ægproducent.
Foto: Sofia Busk/Polfoto
Foto: Sofia Busk/Polfoto
Af Peder Gasbjerg, ægproducent

Denne klumme er skrevet af Peder Gasbjerg, der både producerer økologiske æg og buræg.

Detailhandlens udfasning af buræg er et voldsomt slag i ansigtet på danske burægs-producenter.

Stort set alle kæder har frasagt sig buræg på hylderne. Positivt for ægproducenterne er, at nogle kæder har givet en frist indtil 2018-20. Dette er dog en kort tidshorisont set ift., den største fødevarkæde i England, Tesco. Tesco er gået i en tæt dialog med producenterne, hvilket har medført en aftale om en udfasning over en 9 års periode.

Det største problem for danske burægs-producenter er, at Danmark/EU pålagde producenterne senest i 2012, at de skulle udskifte deres produktionsinventar til de nye såkaldte "velfærds-berigede buranlæg". En samlet investering for burægs-producenterne på 350 mio. kr., som nu er værdiløs. En gennemsnitlig manglende afskrivningstid for producenterne anslås i dag at være på minimum 8 år.

De fleste burægsproducenter kan kun omlægge til såkalde skrabehøns, hvilket Dyrernes Beskyttelse, Anima og deres Facebook-aktivister også er imod. Så burægsproducenterne står ikke bare med værdiløs inventar, men også med bygninger der ikke kan anvendes til frit udegående høns.

De burægs-producenter, der investerer i skrabeanlæg, løber en meget stor risiko for at denne produktionsform om ganske få år også bliver bandlyst af ovenstående aktivister. Og så står producenterne i samme situation. Som det er i dag, kan ganske få aktivister åbenbart styre detailhandlens indkøbere.

Set i et producent-, samfunds- og økonomisk perspektiv, er det en temmelig uholdbar politik, idet disse aktivister kun udgør under 1 pct. af befolkningen, men åbenbart nok til at ryste hele detailbranchen.

At danske politikere pålagde ægbranchen en investering på 350 mio. kr., som kort tid efter var værdiløs, må nødvendigvis mane til eftertanke. En økonomisk ophørs- eller skrotningsordning for burægsproducenter under temaet "Danmark Burfri inden 2020" kunne være en løsning, der kunne afbøde de værste konsekvenser for producenterne og samtidig være en løftestang til en produktion af æg fra frit udegående høns. Med Danmark som foregangsland i Norden for bedre fødevarer og dyrevelfærd, måtte dette være en løsning og en mulighed for producenterne til at kunne indrette sig på nye tider.

Tre detailkæder har droppet buræg på en uge - hvorfor nu?

Professor: Misforstået dyrevelfærd at fjerne buræg fra butikker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også