Nupo skuffer igen - diskret rigmand sikrer fremtiden

Ivan Bjerg-Larsen, der bl.a. ejer Svaneke Is, har investeret i slankemiddelsproducenten Nupo. Et endeligt gennembrud i Kina er første mål.
Ivan Bjerg-Larsen (i midten) ses her sammen med to af sine investeringspartnere, som dog ikke er involveret i Nupo. | Foto: /ritzau/Mik Eskestad
Ivan Bjerg-Larsen (i midten) ses her sammen med to af sine investeringspartnere, som dog ikke er involveret i Nupo. | Foto: /ritzau/Mik Eskestad

Den kendte slankemiddelsproducent Nupo skifter ud i ejerkredsen.

Nupo har indtil nu haft det famileejede Ticino Holding Aps, som familien Kampmann står bag, som hovedaktionær. Efter en større omstrukturering af selskabet bliver den 72-årige rigmand Ivan Bjerg-Larsen gennem sit investeringsselskab IBL Group ny hovedaktionær og bestyrelsesformand i virksomheden, der samtidig formelt skifter navn fra Nupo A/S til Nupo Aps.

Parterne har aftalt ikke at offentliggøre investeringens størrelse, men ifølge FødevareWatchs oplysninger smider Ivan Bjerg-Larsen et tocifret millionbeløb for sin investering, der kommer efter forhandlinger, som har stået på i et par måneder.

"Den nye kapital skal bruges til at være mere ekspansive på eksportmarkedet, fordi vi nu har et andet kapitalgrundlag og dermed også kan investere mere i registrering af varemærker og andre ting på eksportmarkederne og særligt i Kina. Men det skal ses som en langsigtet investering," fortæller 52-årige Allan Norup, der har været besytrelsesformand i Nupo A/S, og som er en af investorerne bag det nye selskab Nupo Aps.

Han har i andre forbindelser arbejdet tæt sammen med Ivan Bjerg-Larsen, bl.a. i Svaneke Is, og det er netop denne relation, der har medført Ivan Bjerg-Larsens store investering i Nupo.

Stort underskud

Den nye hovedaktionær, Ivan Bjerg-Larsen, har besluttet at fastholde den eksisterende ledelse og samtlige medarbejdere i Nupo. Det betyder også, at Jens Torp, der overtog direktørposten 1. januar 2016 bliver siddende. Ligeledes vil Conaxess fortsat være selskabets distributions-repræsentant på det danske marked.

Nyheden om selskabets nye ejerstruktur kommer i kølvandet på et netop offentliggjort regnskab, som for andet år i træk viste et stort minus på bundlinjen for slankemiddelsproducenten.

I 2015 landede Nupo A/S (nu navngivet 'Selskabet af 4. juli 2016 A/S') et underskud på 9,5 mio. kr. før skat mod et underskud før skat på 22,5 mio. kr. i 2014. Et resultat, der i ledelsesberetningen står omtalt som utilfredsstillende.

"Efter to år hårde år med en effektiv turnaround-proces, hvor produktionen og dele af administrationen er outsourcet, og omkostningsniveauet skåret væsentlig til og produktporteføljen er blevet styrket og optimeret, har virksomheden et stærkt udgangspunkt for den fremtidige drift og vækst," skriver Nupo i en pressemeddelelse tirsdag.

Uenighed om strategien

I ledelsesberetningen for 2015-regnskabet fremgår det, at ledelsen forventer et 0-resultat på bundlinjen i 2016. Det var dog i det tidligere selskab, men ifølge Allan Norup er den udmelding heller ikke helt skæv efter omstruktureringen.

"Vi har ikke diskuteret det i detaljer, fordi det var en anden situation, da vi aflagde regnskabet, men det er vel et udtryk for det niveau, vi kan ramme på. Men det er klart, at i og med vi får et væsenligt andet kapitalberedskab, så kan vi også gøre noget andet," siger han kryptisk.

I forhold til de seneste par år er et 0-resultat vel også ret ambitiøst?

"Ja, det kan man godt sige. Men nu er det en tilpasset virksomhed og i forbindelse med transaktionen, så bliver der også fjernet ret store gældsposter og finansielle poster af den ene eller anden art," siger Allan Norup, der har en fortid i blandt andet Colgate, Kraft, Daloon, Malaco og Coop.

Han trådte ind i Nupo i 2014 midt i en tumultarisk tid. Først som bestyrelsesmedlem og fra slutningen af 2014 som direktør. En poisition han bestred i halvandet år. I et interview med FødevareWatch i september 2015 var han ude med en kritik af den tidligere ledelses beslutninger:

"I tiden op til jeg kom ind i selskabet, havde man truffet en del strategiske fejlbeslutninger, som samlet betød, at omkostningerne ikke svarede til de indtægter, som man kunne få hjem," forklarede Allan Norup og uddybede:

"Det handlede blandt andet om, at man havde trukket produktionen af nogle produkter hjem, men det var ikke muligt at opnå en høj nok udnyttelse af virksomhedens egen produktionskapacitet, og dermed var det samlet ikke lønsomt," sagde han.

I perioden fra 2010 og frem til Allan Norups tiltræden var det Jesper Schmith Kampmann, der sad for bordenden. Han er i familie med den hidtidige hovedaktionær Rene Kampmann, der nu er trådt ud af selskabet.

Begyndte på et hospital

Nupo blev stiftet i 1981 og udviklet på Hvidovre Hospital i Danmark af den ledende fedmeforsker Dr. Flemming Quaade i samarbejde med Oluf Mørch A/S, der primært stod for at kommercialisere navnet. Navnet Nupo er en sammentrækning af ordene ”Nutritional Powder”.

Nupo-produkterne er blevet testet og godkendt i over 50 kliniske dokumentationer og er samtidigt kontinuerligt under løbende udvikling og tests hos forskningsteams på hospitaler i hele landet. Nupos VLCD-produkter er godkendt af den danske fødevarestyrelse som en fuldkosterstatning.

Nupo skifter igen slankedirektør

Ny direktør slanker Nupo

Opkøb hæmmer resultat i slankeselskab

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter