Fødevareministeren vil arrangere internationalt madtopmøde

Topmødet bliver afholdt i forbindelse med madfestivalen Copenhagen Cooking & Food Festival. Håbet er at skabe en ramme for nye processer, produkter og partnerskaber.
Foto: DAUGAARD JENS HENRIK/POLFOTO/arkiv
Foto: DAUGAARD JENS HENRIK/POLFOTO/arkiv
AF FOODCULTURE.DK

Miljø- og Fødevareministeriet er på vej med et internationalt madtopmøde, der vil samle "en lang række engagerede toppolitikere, direktører og front runners". Dermed har København udsigt til hele to nye madkonferencer for den globale fødevareelite, skriver foodculture.dk.

"Jeg er netop i gang med at invitere en lang række engagerede toppolitikere, CEO’s og gastronomi-front runners til et fødevare-topmøde, som jeg holder på Christiansborg den 26. august. Deltagerne bliver udvalgt og inviteret fra blandt andet Kina, USA, Tyskland og Danmark," siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Hovedfokus vil ligge på disse fire lande, men der vil også være deltagere fra blandt andet Japan, Bolivia, Rusland og andre EU-lande, oplyser ministeriet.

Mindre madspild er kommet på mode, men hvorfor? 

Topmødet vil bære titlen 'Better Food for More People' og bliver afholdt i forbindelse med madfestivallen Copenhagen Cooking & Food Festival, skriver foodculture.dk. Det vil ske dagen efter, Københavns Kommune afslutter sit bud på en international madkonference: Copenhagen Food Forum.

Har fokus på urbaniseringens konsekvenser

Marie Louise Flach de Neergaard er kontorchef i Miljø- og Fødevareministeriet og tovholder på ministeriets kommende topmøde. Hun forklarer om årets tema:

"Problemstillingen er: Med den urbanisering, som vi ser rundt omkring i verden, hvordan kan vi så blive ved med at sørge for, at folk får god mad?"

Og i sit skriftlige materiale skriver ministeriet, at "formålet er at starte en international dialog om, hvordan vi kan indfri gastronomiens fulde potentiale i verdens byer for at sikre bedre mad til flere mennesker."

Deltagerne skal diskutere en række globale emner – for eksempel hvordan man skaber 'bedre oplysning om fødevarer til mennesker, der fjerner sig mere og mere fra natur og landbrug' , 'højere fødevaresikkerhed' , 'højere gastronomiske kompetencer i befolkningerne' og 'lavere madspild'

Ministeriets håb er, at deltagerne går fra mødet med idéer til for eksempel nye processer, produkter, partnerskaber og nye måder at kommunikere om fødevarer på.

Skal brande Danmark

Men formålet med mødet er ikke kun at få gode idéer og sprede viden. Meningen er også at sætte Danmark i et godt internationalt lys

"Jeg ser det som national branding. Vi er allerede kendt som et gastronomi-land, og København gør sig rigtig godt på den internationale madscene. Og vi vil gerne medvirke til, at København bliver set som en ’food hub’: som det sted, man får god mad, diskuterer god mad og kommer med løsninger," siger Esben Lunde Larsen.

Årets deltagerliste er endnu ikke på plads. Men Marie Louise Flach de Neergaard forklarer, at ministeriets mål er at få delegationer fra en række af verdens største økonomier til at komme på årlig basis. Delegationerne skal bestå af toppolitikere – gerne ministre – samt ledere i nogle af verdens største fødevarevirksomheder og trendsættere.

"Vi bruger vores internationale netværk af blandt andet statskonsulenter til at invitere mennesker, der kunne være interessante. Og indtil videre har vi mødt en stor interesse, både blandt politikere, virksomheder, kokke og bloggere," fortæller hun.

Ministeriet forventer, at der til dette års topmøde vil være omtrent 100 deltagere. Men meningen er, at deltagernes oplæg skal nå bredere ud.

"Vi filmer dem og lægger dem på nettet. Og forhåbningen er, at der er millioner, der kommer til at se dem," fortæller Marie Louise Flach de Neergaard.

Hvorfor ikke slå to møder sammen?

Danmark får altså ikke blot ét men to nye, årlige, internationale konferencer på fødevareområdet, startende fra i år. Om Københavns Kommunes kommende konference sagde Carl Christian Ebbesen (DF), der er Kulturborgmester i Københavns Kommune, i sidste uge til foodculture.dk:

"Det handler om at få bragt de store spillere fra hele verden sammen. Spillere, som er interesserede i at skabe bedre fødevarer. Jeg håber på, at København vil sætte sig på det her og kan få det til at vokse år for år."

Andreas Hansen er specialkonsulent hos Vækst og Internationalisering hos Københavns Kommune og har været med til at facilitere kommunens kommende konference, Copenhagen Food Forum. Han siger:

"Det vil være en interessant mulighed at lægge møderne sammen og udnytte fælles ressourcer til at skabe en begivenhed af det ønskede format. Det vil være i ånden med vores ønske om stærkere partnerskaber at skabe tættere samarbejde på tværs af by, stat og erhverv."

Og i Miljø- og Fødevareministeriet siger Marie Louise Flach de Neergaard:

"Man kan godt forestille sig, at Københavns Kommune og ministeriet indgår et endnu tættere samarbejde. Og det er et muligt scenarie, at vi lægger møderne sammen næste år. Men det er ikke givet, at det bliver sådan. Nu gør vi os nogle erfaringer, og så må vi se, om det giver mening."

"Branding-værdien er høj"

Men kan København virkelig blive et sted, som den globale fødevareelite vil tage til hvert eneste år?

Bent Claudi Lassen vurderer, at København har potentialet. Han er blandt andet formand for det landsdækkende innovationsnetværk, VIFU – Videncenter for Fødevareudvikling.

"Danmark har et exceptionelt stærkt navn, når det kommer til fødevarer – i kraft af vores stærke fødevarevirksomheder og i kraft af vores fødevareforskning og innovation. Derfor er det rigtig set med sådan nogle satsninger, for er der nogen, der kan tiltrække så stærk en global fokusering, så er det Danmark."

"Det vil sætte endnu mere fokus på, hvor stærk en fødevarenation Danmark er, og det vil komme virksomhederne til gavn. Branding-værdien er høj," siger han.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af foodculture.dk)

København vil lancere internationalt mad-topmøde

Minister lancerer millionpulje mod madspild

København er blevet lun på at give Torvehallerne søskende

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter