FødevareWatch

Forhåndsgodkendelser skal lette livet for fødevarevirksomheder

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil gerne have flere fødevarevirksomheder i Danmark. Derfor indfører han to nye ordninger som en hjælpende hånd.

Foto: DAUGAARD JENS HENRIK/POLFOTO/arkiv

Det skal være lettere at oprette og drive fødevarevirksomhed i Danmark.

Derfor præsenterer miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) nu to nye tilbud til landets fødevarevirksomheder.

Den første af de to nye ordninger betyder, at selskaber - mod betaling - kan søge om en forhåndsgodkendelse af indretning i en fødevarevirksomhed samt mulighed for at bestille vejledning (såkaldt rekvireret vejledning) fra Fødevarestyrelsen.

Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

"Danmark har brug for sine fødevarevirksomheder, og vi vil gerne have flere, da de er med til at skabe vækst i hele landet. Derfor undersøger vi hele tiden, hvordan vi kan skabe rammer, der gør det mere smidigt og lettere at drive eller oprette fødevarevirksomhed i Danmark. Det er forhåndsgodkendelser med til, da fødevirksomhederne nu kan bruge indretningsbudgettet rigtigt første gang og undgå unødige omkostninger til ombygning, efter kontrollen har været der," siger Esben Lunde Larsen i meddelelsen.

Tidligere kunne en fødevarevirksomhed først få godkendt sin indretning, når den var gennemført. Med tilbuddet om forhåndsgodkendelser kan fødevarevirksomheden efter ansøgning få en forhåndsgodkendelse af, at den planlagte indretning af virksomheden lever op til lovgivningen.

Hjælp, når behovet er der

Derudover kan virksomheder nu - også mod betaling - som noget nyt rekvirere vejledning fra Fødevarestyrelsen, som de kan bruge, hvis de f.eks. gerne vil begynde at sælge varer til udlandet, eller de er tvivl om kravene ved udvidelse af sortimentet.

"Med muligheden for at rekvirere vejledning, bliver vejledningen tilpasset virksomhedens ønsker og sker, når virksomheden har tid. Det er min forventning, at de to tiltag udover at gøre det lettere at være fødevarevirksomhed også vil styrke dialogen og tilliden mellem de erhvervsdrivende og fødevarekontrollen," siger Esben Lunde Larsen.

Begge ordninger kan bruges fra den 1. juli 2016.

Både forhåndsgodkendelse og rekvireret vejledning implementeres som dele af Fødevareforlig 3, der er aftalt mellem Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Det Konservative Folkeparti.

Fødevareminister: Markedskræfter skal hjælpe trængte landmænd

Fiskere kræver opmærksomhed efter brexit

Fødevareminister mødes med brexit-task force i næste uge

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier