ROSKILDE
Hestekød i fødevarer vækker hos mange minder om den famøse Findus-skandale fra 2013. Et ramaskrig blev startet, da det kom frem, at millioner af færdigretter solgt i flere lande i Europa ikke indeholdt oksekød men hest.
Ifølge folkene bag Roskilde Dyrskue havde problemet slet ikke noget med hestekødet at gøre, det var løgnen der var problemet. For trækdyrets smag er faktisk ikke at rynke på næsen af, og det skal festivalgæsterne på årets Roskilde have lov at opleve.
Mellem kebabsteder og burgerbarer finder man madboden Ingen Fest uden Hest. Her kan de sultne sjæle købe en noget utraditionel cowboy-toast. I stedet for den klassiske skinke og ost-kombination, er der hakket hestekød og økologiske rodfrugter i toasten.
FAKTA: Så meget spiste og drak festivalgæsterne i 2015
"Vi vil gerne sætte fokus på landbruget samt forbrugernes påvirkning. I Danmark aflives årligt ca. 10.000 heste og kun 10 pct. af dem bruges til konsum. Vi synes det er madspild at bruge godt kød til hundefoder," udtaler Thor Nielsen, sekretariatsleder for Roskilde Dyreskue, i en pressemeddelelse.
Han fortæller videre, at der i Danmark ikke opdrættes heste til brug i mad til mennesker, hvilket heller ikke er Roskilde Dyreskues hensigt med de vrinskende toasts.
"Men vi synes, at vi skal spise det kød, der nu engang er. Heste i Danmark har haft et godt liv. De er passet og plejet af ejere, der har hesten til hobby. Hesteejere går generelt op i hestens ve og vel, hestene får godt foder, går på græs, får god motion – og det giver godt kød. Så hvorfor skulle vi ikke spise det?" siger Thor Nielsen.
Når de modigste af festivalgæsterne har spist sig igennem en heste-toast, får de mulighed for at stemme på, om de mener, at hestene skal spises af mennesker eller hunde.
Det har Roskilde betydet for kendte ismagere
Carlsberg tager 'utroskab' på Roskilde pænt
Roskildes øko-omlægning kører på skinner