FødevareWatch

Norsk multimilliardær sælger ud af Marine Harvest-andel

Den norskfødte shippingmilliardær John Fredriksen sælger nu en milliardstor aktieandel i fiskerikoncernen Marine Harvest. Samtidig har selskabet varslet en markant fyringsrunde i Skotland.

Den norskfødte shipping- og oliemogul John Fredriksen har skilt sig af med en stor del af de aktier, han ejede i fiskerikoncernen Marine Harvest gennem selskabet Geveran Trading, i en milliardhandel.

Det skriver Bloomberg.

Det er i disse år trange tider for mange lande og aktører, som har bundet deres formuer op på olie, da priserne styrtdykker. Det er også noget, som den nu cypriotiske statsborger – der blev udnævnt til den 133. rigeste person i verden i 2015 af erhvervsmagasinet Forbes – har mærket, da John Fredriksens personlige formue er svundet med 40 pct. til ”blot” 72 mia. kr. i de seneste 18 måneder.

Men samtidig er værdien af de investeringer, som ”Big John” har i Marine Harvest, der er verdens største lakseopdrætter, steget med 50 pct. Og det har trods alt modvirket noget af faldet. Marine Harvests aktiepris lå tirsdag på 126 NOK stykket på børsen i Oslo, hvilket ifølge nyhedsbureauet er det højeste niveau siden oktober 2003. Det betød også, at Marine Harvest inden aktiesalget var John Fredriksens mest værdifulde investering.

Nu mener han dog, at tiden er moden til at skille sig af med en del af de godt 25 pct. af aktierne, som hans selskab Geveran Trading ejer i fiskeriselskabet.

Geveran har solgt omkring 8,4 pct. af aktierne i Marine Harvest, skriver Bloomberg med henvisning til en e-mail fra Morgan Stanley, der har stået for handlen. Dermed ejer Geveran nu blot 17,7 pct. af aktierne i Marine Harvest. Prisen på aktieandelen lander på 4,42 mia. NOK eller omkring 3,5 mia. danske kroner.

Fyrer i Skotland

Men mens det går forrygende for fiskerikoncernen på aktiemarkedet, så er der dog visse problemer i selve forretningen uden for hjemlandet.

I Chile kæmper selskabet med omfattende problemer fra lakselus, som har ført til driftstab fra det segment i de seneste kvartaler. Og i den ligeledes tabsgivende skotske forretningen har koncernen været tvunget ud i en større omstrukturering.

Den betyder nu, at man siger farvel til omkring 80 medarbejdere i det britiske land. Det skriver BBC.

Ifølge tv-stationen har Marine Harvest bekræftet, at 80 arbejdspladser vil ryge på både kontorer og laksefarme i landet. Det norske selskab har i alt 658 ansatte ved 50 lokationer i Skotland.

Laks holder norsk oliemilliardær oppe

2016 kan blive nyt norsk rekordår for laks

Massedød rammer store laksekoncerner hårdt

Marine Harvest’ nedgang blev større end ventet

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier