Danske forbrugere er blevet mindre prisfikserede

Prisen er stadig afgørende for danskernes fødevarevalg, men i klart mindre grad end den var for fem år siden, peger analyse på. Økologi, dyrevelfærd og smag er begyndt at spille en større rolle.
Foto: Sofia Busk/Polfoto/Arkiv
Foto: Sofia Busk/Polfoto/Arkiv
KILDE: FOODCULTURE

Det kan godt være at varen er økologisk, at den er produceret i Danmark og at det er en frisk råvare med god smag, men det er og bliver prisen, der er afgørende når forbrugerne træffer deres valg ved køledisken.

Den læresætning er velkendt for enhver detailhandel og er en af de bærende grunde til discountsupermarkedernes fremmarch de senere år. Men måske er der ved at ske et skred. Det skriver foodculture.dk.

I 2011 spillede prisen den største rolle for, hvilke fødevarer der endte i kurven, hos 27 pct. af danskerne. Fem år senere, i 2015, er det faldet til 19 pct. Det viser en repræsentativ befolkningsundersøgelse lavet af Norstat for Landbrug & Fødevarer. Dermed er det stadig den vigtigste faktor for forbrugerne, men ikke så vigtig som den plejede at være.

Et interessant skred

Tilsvarende er der sket et fald i at vægte friske fødevarer højest – fra 21 pct. i 2011 til 11 pct. i 2015. En bemærkelsesværdig udvikling mener Marianne Gregersen, forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer.

”Prisen har altid været den altafgørende faktor for forbrugernes valg, uanset hvad producenterne ellers forsøgte at brande sine fødevarer på, så derfor er det meget interessant, hvis der nu er ved at ske et skred, hvor forbrugerne bløder op for at lade sig påvirke af andet end pris og friskhed,” siger Marianne Gregersen.

Økologi, danskhed og dyrevelfærd er steget

På de næste pladser i rækkefølgen kommer økologi, der er steget fra 8 pct. i 2011 til at 14 pct. af respondenterne i 2015 ser økologi som den vigtigste faktor for, hvilke fødevarer de vælger.

12 pct. af danskerne peger på danskhed (et tal der er steget fra 8 pct. i 2011), mens dyrevelfærd er steget fra 3 pct. i 2011 til 11 pct. i 2015.

Et klart tegn på at andre værdier i dag er begyndt at møve sig ind på forbrugerne, mener Tino Bech Larsen, professor på Aarhus Universitet, der forsker i fødevaretendenser.

Der er meget, der - også fra andre undersøgelser - peger på, at forbrugerne er blevet meget mere bevidste om også at vælge fødevarer ud fra andre værdier. Et af de klareste eksempler, vi har i øjeblikket, er historien om at salget af fritgående kyllinger har overhalet salget af konventionelle. Når de koster 100 pct. mere end de konventionelle og ligefrem kan sælge mere i en discountbutik, kan det jo ikke blive et meget bedre eksempel,” siger Tino Bech Larsen.

”Der er ingen tvivl om, at danskerne er blevet mere opmærksomme på de bløde værdier. Det er noget, man har snakket om i mange år og tydeligst eksemplificeret i økologien, der i dag er blevet mainstream.”

(Dette er en citathistorie fra Foodculture.dk distribueret af Ritzau)

Nu begynder priskrigen på nødder og tørret frugt

Øko-salget buldrer i Carlsberg

Japansk spirituskoncern frasælger Subway-andel

Kelsen skal sælge berømt dåsesuppe i Afrika 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter