FødevareWatch

DLG i nyt frasalg - sælger Danespo-andel

DLG har solgt sine sidste 49 pct. i kartoffelselskabet Danespo, og dermed tager grovvareselskabet endnu et skridt væk fra de fødevarer, som fylder mindre og mindre i selskabet.

Endnu en dag og endnu et frasalg. DLG solgte i sidste uge sin halvdel i grøntvirksomheden Gasa, og nu er turen så kommet til kartoffelselskabet Danespo, som DLG ejer 49 pct. af.

Køberen er nordfranske Florimond Desprez, og de vil ligesom den anden storaktionær, DLF eje 49 pct. af aktierne i ejerstrukturen bag Danespo A/S. De resterende to pct. ejes af avlere og medarbejdere.

"Det er vigtigt for en virksomhed at have de rigtige ejere," udtaler Steen Bitsch, adm. direktør i Danespo og fortsætter:

"Florimond Desprez er det rigtige bud herpå. Vi har fået et godt indtryk af Florimond-Desprez i købsprocessen og ser mange samarbejdsmuligheder med Germicopa. DLF vil fortsat garantere den danske forankring, men vi arbejder i en international verden, hvor raten af succes er direkte proportional med evnen til at udvikle nye unikke sorter. Med Florimond-Desprez i ejerkredsen får vi adgang til meget moderne forædlingsfaciliteter, som vil styrke forædlingsplatformen, hvilket vi forventer os meget af."

Florimond Desprez er en familieejet virksomhed grundlagt i Nordfrankrig i 1830. Virksomheden er i dag markedsledende på verdensmarkedet for sukkeroefrø samt én af de ledende europæiske forædlere af korn og har et verdensomspændende netværk af datterselskaber og samarbejdspartere. Florimond Desprez købte i 2014 det franske kartoffelselskab Germicopa.

Danespo forædler, producerer og handler med spise- og læggekartofler.

80 pct. af læggekartoflerne afsættes på eksportmarkederne i Nordafrika, Mellemøsten og Europa, mens spisekartoflerne under varemærket Danespo Food sælges til hjemmemarkedet og det øvrige Skandinavien.

Danespo har endvidere datterselskaber i Tyskland, Holland og Frankrig.

Flere frasalg på kort tid

Kartoffelvirksomheden har ikke hørt under DLG Food-divisionen, men ligesom de øvrige fødevarevirksomheder har Danespo på det seneste været i fokus i forbindelse med, at koncernen har meldt ud, at den vil skærpe sin profil på grovvarer.

I sensommeren solgte DLG virksomhederne European Freeze Dry og Samsø Syltefabrik, og i starten af året kom turen til virksomheden DLG Ingredients, som blev lukket. I sidste uge frasolgte DLG så sin halvdel af Gasa til virksomhedens andelshavere i Gasa Amba.

DLG har i de seneste år forsøgt sig med en strategi, der skal skærpe fokus på grovvarer, vitaminer & mineraler samt service & energi.

Danespo i gang med eget opkøb

Tidligere i år købte Danespo kartoffelvirksomheden Danpotatoes af Flensted Food Group, som kun nåede at eje selskabet i en kort årrække. Det opkøb forventes gennemført i løbet af marts.

Steen Bitsch CEO Danespo.jpg
Steen Bitch, adm. direktør, Danespo

"Vi er meget glade for købet. Vi har ligget inde midt i Vildbjerg i mange år, og det er blevet svære og svære at drive vores form for virksomhed inde midt i en by, så vi har længe tænkt over, hvad vi skulle. Vi har overvejet at bygge nyt, eller flytte til Sjælland, hvor vi har et pakkeri, men ingen af delene har været optimalt," sagde adm. direktør i Danespo, Steen Bitsch, til FødevareWatch i forbindelse med opkøbet i starten af januar.

Alle de nuværende ansatte på fabrikken i Vildbjerg er blevet tilbudt at tage med til den nye fabrik i udkanten af Give, omtrent 65 km. syd for Vildbjerg. Det giver dog ikke anledninger til ansættelser på kort sigt.

Flensted sælger kartoffelselskab efter få års ejerskab

I stedet skal opkøbet ses som en mulighed for at justere på udbud og efterspørgsel i markedet.

"Da denne mulighed opstod for ganske kort tid siden, gik vi hurtigt og aktivt ind i det, og vi lykkedes heldigvis med at lave en aftale. Der har i lang tid været overkapacitet på markedet, og det får vi nu skruet en hel del ned for, og derfor skal der gerne blive bedre balance mellem udbud og efterspørgsel," siger Steen Bitsch.

Danespos seneste regnskab, som løb fra 1. juli 2014 til 31. juni 2015, understregede, at det har været en hård tid på grund af meget lave europæiske priser på spisekartofler. Nettoomsætningen faldt fra 309 mio. kr. i 2013/2014 til 298 mio. kr. i 2014/2015, mens driftsresultatet dykkede med 1 mio. kr. til 7,8 mio. kr.

Lammefjords Grønt kan blive næste DLG-salg

DLG er parat til at sætte fart på udlandet

Danespo indsætter ny økonomichef

Forsiden lige nu

Her er de danske producenter bag Michelin-stjernerne

Det er ikke kun de mange kokke og restauranter, som skal sole sig i succesen fra Michelin-guiden, der mandag uddeler årets stjerner i Norden. På et nyt landkort får restaurantgæsterne mulighed for at se, hvilke producenter og leverandører, der har dyrket lilla blomkål og lavet kødet i lammetataren.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier