Ni ud af ti danskere får for lidt D-vitamin i kosten, og det er kun i fødevarer som fede fisk at det helbredsgavnende vitamin findes i rigelige mængder.
Eksperter mener derfor, at Danmark ligesom i Sverige, bør berige visse basale fødevarer med D-vitamin på basis af lovgivning. Det skriver Politiken.
”Vi bør indføre et berigelsesprogram til særlige fødevarer, som det kendes fra udlandet, Sverige eksempelvis. Det ville kunne udrydde svær mangel på D-vitamin, styrke knogler og muskler og ens almindelige helbred,” siger professor Lars Rejnmark på Aarhus Universitetshospitals endokrinologiske afdeling til avisen.
I dag er det valgfrit, om producenter vil berige fødevarer med D-vitamin, men i vid udstrækning vælger producenter at lade være.
Arla lancerede i 2011 en minimælk med D-vitamin men efter tre år blev den taget af hylderne igen.
”Trods markedsføringskampagner for D-vitaminberiget mælk kunne vi meget hurtigt se, at forbrugerne ikke efterspurgte den. Derfor tog vi den af markedet igen,” siger Arlas PR-manager, Jonas Søndergård til avisen.
Schulstad har heller ikke oplevet succes med det berigede brød og er ved at tage det af markedet igen.
Flere firmaer vil berige fødevarer
EL: Salg af energidrikke til børn bør forbydes