FødevareWatch

Prisfald truer 2.000 landmænd med konkurs

Hvad der måske kommer forbrugerne til gavn, kan bringe tusindvis af landmænd i alvorlige problemer.

Foto: Joachim Adrian/Polfoto/Arkiv

Priserne på svinekød og mælk er styrtdykket i år. Det kommer måske forbrugerne til gavn, men for mange landmænd truer konkurs og tvangsauktion. Omkring 2.000 landmænd er i akut fare for at måtte gå fra gården.

Det fortæller DR Midt & Vest.

Landbruget har mange problemer i øjeblikket. Og ud fra den aktuelle debat kan man få det indtryk, at gødning og mangel på kvælstof er landbrugets største problem.

Men de drastiske prisfald på landbrugsvarer og den tyngende gæld betyder langt mere for kriseramte landmænd end de udskældte gødningsregler.

Det viser nye tal fra landbrugets eget rådgivningscenter Heden og Fjorden i Herning.

Prisfaldet på svinekød koster svineproducenterne 15 gange så meget som tabet på gødningsnormen. Prisfaldet på mælk koster mælkeproducenterne 12 gange så meget som gødningsnormen, og en rentestigning på bare én procent vil for en typisk gældstynget landmand betyde fire gange så meget som de omstridte gødningsregler.

Beregningerne er lavet af Morten Dahl Thomsen, som er cheføkonom på Heden og Fjorden i Herning.

Han understreger over for DR Midt & Vest, at det vil gavne landmændene generelt, hvis de får lov at gøde mere, men det vil ikke redde situationen for de omkring 2.000 landmænd, som er på kanten af en konkurs:

"En højere gødningsnorm vil ikke kunne redde de bedrifter, slet ikke. Der får vi brug for en rekonstruktion af bedriften med gældssanering og nye finansieringskilder. Derfor kunne jeg godt ønske mig, at vores fokus i højere grad bliver rettet mod finansieringen i landbruget," siger han til radioen.

Landbrug og Fødevarers direktør Karen Hækkerup mener dog ikke, at landbruget fokuserer for meget på gødning i forhold til de økonomisk tungere problemer som gæld og finansiering:

"Vi skal have fokus på det hele, og det har vi også," siger hun til DR Midt & Vest.

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier