Ministerium opfordrer firmaer til at skærpe sikkerhed i Saudi-Arabien

Angrebet på en Arla-medarbejder i Saudi Arabien får Udenrigministeriet til at anbefale danske firmaer i landet at gennemgå rutiner og undgå unødvendig transport.
Foto: Carsten Andreasen/POLFOTO/arkiv
Foto: Carsten Andreasen/POLFOTO/arkiv

Udenrigsministeriet opfordrer efter nedskydningen af en Arla-medarbejder i lørdags i Saudi Arabien danske virksomheder til undgå unødvendige rejser mellem byer og gennemgå de daglige rutiner med sikkerhedsbrillerne på.

Det oplyser Ole Egberg Mikkelsen til FødevareWatch med henvisning til, at ministeriet nu har opdateret den såkaldte rejsevejledning for Saudi Arabien i lyset af skudepisoden. Han er centerchef for Center for Borgerservice og Kommunikation under Udenrigsministeriet.

En dansk Arla-ansat blev lørdag skudt og såret i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, på vej hjem fra arbejde kort før kl. 13 lokal tid. Arla har efterfølgende forhøjet sikkerheden for de udstationerede ansatte.

Sikkerheden for de danskere, der er i udlandet udsendt af et firma, er et arbejdsgiveransvar. Så det er arbejdsgiveren, som har et sikkerheds set-up, typisk i form af et sikkerhedsfirma, som rådgiver omkring sikkerhed, påpeger han.

Rejsevejledning opdateret

”Ambassaden har selvfølgelig i høj grad kontakt til virksomhederne, og vi udsender en Rejsevejledning, som vi lige har opdateret sent i går. De fleste danskere er der i professionelt øjemed, og i lyset af skudepisoden i lørdag har vi blandt andet opfordret til, at man med sikkerhedsrådgiveren eller en anden, der forestår sikkerheden, gennemgår de daglige rutiner omkring transport og logistik, adgang til kontoret og så videre og vurderer, om der er grund til at ændre på noget,” siger Ole Mikkelsen og tilføjer:

"Vi opfordrer også til undlade ikke-nødvendige rejser med bil mellem byer, indtil vi ved, hvad der skete i lørdags. Vi kender ikke motivet, det er de saudiske myndigheder, der skal udforske det, der er sket, og det er de i fuld gang med.”

Har I mistanke om, at det er et politisk motiveret angreb?

”Det er de saudiske myndigheder, der forestår efterforskningen, og vi afventer resultatet af den efterforskning, for det vil give os et fingerpeg om, hvad det gode råd til danske virksomheder i Saudi Arabien er.”

Der er registreret ca. 115 danskere i Saudi Arabien på ministeriets såkaldte danskerliste.

Der er på bl.a. nyhedsbureauet Bloomberg forlydender om, at der på de sociale medier er trusler fra terrororganisationer mod firmaer og vestlige mennesker i Saudi Arabien, men det ønsker Mikkelsen ikke at kommentere.

"Det er ikke vores opgave at følge og kommentere det, men at udføre konsulære bistand. Men det er klart, at vi, når det er en dansker, det går ud over, er i tæt kontakt med de saudiske myndigheder, også på vegne af de danske virksomheder og danskere i Saudi Arabien for at finde ud af, hvad der er sket.”

Har du et bud på, hvornår I får nyt fra myndighederne?

"Nej, det er helt op til de saudiske myndigheder, men det er klart, at vi er i tæt og løbende kontakt med dem.”

Af Rejsevejledningen fremgår det, at Saudi Arabien ikke har oplevet samme omvæltninger, som er set i flere andre lande i regionen, ”men erfaringen viser, at sikkerhedssituationen i denne del af verden hurtigt kan ændre sig,”  hedder det med denne tilføjelse:

”Rejsende bør være opmærksomme på, at der kan være en række alvorlige sikkerhedsrisici forbundet med at rejse til Saudi Arabien. Det er flere år siden, at der har været gennemført terroranslag rettet mod vesterlændinge i Saudi Arabien. Myndighederne er generelt blevet bedre til at imødegå terrortruslerne. Saudi Arabien forbliver dog et land med en generel risiko for terror.”

Arla har forhøjet sikkerheden i Saudi-Arabien

Arab Dairy udsætter Lactalis-beslutning

Rival overbyder Arla i egyptisk budkrig

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter