FødevareWatch

Capnova vil foretage 10 fødevareinvesteringer årligt

Investerings- og udviklingsselskabet Capnova har flere strenge at spille på, hvis en investering forløber efter planen. En ny kapitalfond skal efter planen rejse et tre-cifret millionbeløb.

Foto: Colourbox

Investerings- og udviklingsselskabet Capnova vil på den lidt længere bane gennemføre op imod 10 årlige investeringer i fødevaresektoren. Med opfølgende investeringer fra Capnovas egne fonde og en økonomisk indsprøjtning fra forventet ny kapitalfond kan den succesrige enkelt-investering løbe op i 20 mio. kr. fra ”Capnova-netværket”.

Det siger direktør Kim Ove Olsen, ansvarlig for fødevareinvesteringer, til FødevareWatch.

Som beskrevet på FødevareWatch sætter Capnova i en ny strategi fokus på bl.a. fødevarer med flere egne midler øremærket fødevaresektoren, ligesom investeringsselskabet er initiativtager til etableringen af en ny kapitalfond.

”Vi regner med, at det tager lidt tid at mobilisere sektoren, så man får øje på, at vi er der. Så vi forventer at gennemføre fire-fem investeringer i 2015. Men målet er at gennemføre omkring 10 per år efter en to-treårig periode,”  påpeger han.

Har i nogen konkrete investeringer i søgelyset?

”Der er et par stykker på DTU, det er mest i den teknologiske retning, procesudstyr, der kan forbedre mælkekvalitet og den slags ting. Og så har vi et ret stort projekt i Kalundborg, der hedder Biopro, og deraf udspringer der faktisk også her i efteråret et par idéer, som vi nok investerer i.  Vi tror, at vi når at lukke to investeringer inden nytår.”

Stærke partnere

Capnova er administrator for Biopro i Kalundborg. Kredsen bag centret er CP Kelco, DONG Energy, DTU, Københavns Universitet, Novo Nordisk og Novozymes. Projektet er finansieret af Region Sjælland, EU og af partnerne. Det er i første omgang er et toårigt projektsamarbejde, der skal udvikle løsninger på nogle af de udfordringer, som bioteknologisk produktion står over for. Ambitionen er at reducere det nuværende råvare- og energiforbrug markant, samtidig med at udbyttet bliver væsentligt forøget, hedder det i en beskrivelse på Capnovas hjemmeside.

Flere fonde

Capnova kan investere op til 6,5 mio. kr. i et selskab via den statslige ordning for innovationsmiljøer, og selskabet kan hertil investere 6-10 mio. i et selskab ved hjælp af penge fra egne fonde. Det er henholdsvis fonden CAT Invest 1, der primært retter sig mod højteknologiske investeringer. En fond, som selskabet har oprettet sammen med flere pengeinstitutter og et par pensionskasser. Den anden fond er Capnova Invest Zealand, specielt rettet mod små og mellemstore firmaers videreudvikling. Den fond består af regionalmidler fra EU.

”Vi har flere eksempler på, at vi først er gået ind med innovationsmiljøet og så efterfølgende er gået ind og investeret videre fra de to fonde, så vi samlet i en enkelt investering kan ramme 15-20 millioner, hvis det går højt for sig,” siger Kim Ove Olsen og tilføjer, at det skal ses sammen med en forventning om, at andre investorer går med.

”Vores andel, 20 mio.kr., skulle meget gerne være en femtedel, så vi har 80 andre mio. kr. med i enkeltinvesteringer, når det går godt. Vi har ikke nogen ønsker om at blive majoritetsaktionær overhovedet.”

150-200 mio. kr.

Capnova sonderer i øjeblikket i samarbejde med kredsen omkring Agro Business Park muligheden for at oprette en ny kapitalfond rettet mod fødevarer.

”Vi er ude i øjeblikket og spørge til interessen, og den er der, ” afslører direktøren.

Hvor mange penge skal der være i den fond?

”Vi stiler nok efter 150-200 mio. kr. som målsætning ud fra en vurdering af, hvad vi tror, der er investeringspotentialet. Når vi kan forvalte en fond af den størrelse, så er det, fordi vi har set up i forvejen, vi har hele back office.”

Hvis det lykkes, kan man så forestille sig, at der i forbindelse med en investering kommer nogle penge fra innovationsmiljøet, fra eksempelvis Capnova Invest og så endelig fra kapitalfonden?

”Det kunne man sagtens forestille sig; at man ser en sammenhæng mellem de strukturer, der er. Vi vil gerne lave det, man kunne kalde en kapitalmæssig fødekæde.”

Investor: Uudnyttet investeringspotentiale i fødevarer

Investeringsselskab vil oprette kapitalfond til fødevarer

 

Mere fra FødevareWatch

Spar styrker fokusset på egne mærker

Detailkædens egne private label-varer skal fylde mere i sortimentet, og der sættes derfor fut under udviklingen af nye sortimenttilføjelser på tværs af kategorier som frost, friske fødevarer og non-food. Ifølge mediet The Grocer sker det i et forsøg på at imødekomme forbrugernes efterspørgsel efter billigere varer i en tid med tårnhøj inflation. Hvilke konkrete produkter, der kommer ud af Spars øgede fokus på private label-mærkerne, melder historien intet om, men detailkæden meddeler, at man har planer om at skabe 90 nye produktlinjer i løbet af 2023 på tværs af alle tre kategorier. Kædedirektør, Louise Hoste, uddyber:”Taget leveomkostningskrisen i betragtning kommer Spars brandteam uden tvivl til at gennemgå alle kategorier for at sikre, at kunderne har passende muligheder for at nå deres budgetter, uanset om det er kunder, der stadig ønsker at forkæle sig med premium, eller kunder, der leder efter billigere varer.”Tilbudsjagten er nu også gået ind på Coops egne mærkerLeverandører om årsforhandlinger: ”Alle ender med at fire på indtjeningen”Danskerne flokkes om tilbud - analysehus peger nye tendenser ud

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier