Øget produktion presser mælkepriserne

Verdens mælkeproduktion blev øget markant i især Europa og New Zealand i årets andet kvartal, og kinesiske selskaber har opbygget enorme varebeholdninger. Det medfører et betydeligt fald i priserne, viser tal fra Rabobank.
Foto: Mads Winther
Foto: Mads Winther

Øget produktionen og en nedgang i indkøbene fra Kina har medført et væsentligt fald i mælkepriserne i andet kvartal af indeværende år. Det skriver hollandske Rabobank i sin rapport Dairy Quarterly Q2: Beyond the tipping point.

”Opbremsningen i kinesiske indkøb har været betydelig, og der er tegn på, at den kinesiske industri har opbygget store varebeholdninger efter en periode med omfattende indkøb, en forbedret lokal mælkeproduktion og svagere lokalt salg,” udtaler Rabobank-analytikeren Tim Hunt i en pressemeddelelse og tilføjer:

”De nuværende priser på det internationale marked er faldet til under et niveau, vi ser som holdbart på mellemlang sigt.”

Den globale pris på mejeriprodukter faldt ifølge banken med 10-20 pct. i kvartalet. Den danske mejerikoncern Arla annoncerede tidligere på måneden, at man vil sænke sin globale kilopris på mælk med yderligere 11 øre fra d. 7. juli.

Langsom normalisering

Den øgede produktion i årets andet kvartal er i særdeleshed drevet af markederne i EU og New Zealand. I Europa var produktionen 5,6 pct. højere end i samme kvartal sidste år, mens den på det vigtige new zealandske marked lå 17,5 pct. over niveauet fra andet kvartal af 2013 – et år som var præget af omfattende tørke i stillehavsområdet.

Rabobank forventer dog, at mælkeproduktionen aftager i anden halvdel af 2014, fremgår det af rapporten. Det skyldes faktorer såsom mere normale vejrforhold og et større forbrug af mælkeprodukter på eksportmarkeder pga. højere lønninger, lavere arbejdsløshed og faldende detailpriser.

”Samlet set vil disse faktorer langsomt stramme markedet op i løbet af 2014. Men vi forventer dog ikke den store forbedring i priserne indtil sent i 2014 eller starten af 2015 i takt med, at Kina arbejder sig igennem varebeholdningen og verden får arbejdet sig igennem den overproduktion af mælk vi har set i årets første halvdel,” siger Tim Hunt.

Rabobank påpeger slutteligt, at man bør holde øje med vejrfænomenet El Niño, som potentielt kan skabe tørke i Australien og medføre betydelige mængder regn i Argentina, og dermed reducere mælkeproduktionen i disse to regioner.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også