Miljøregler presser dansk maltproduktion

Miljøregler, der sætter et loft for gødskning, betyder et faldende proteinindhold i dansk malt. Konsekvensen kan blive faldende kvalitet og mavesure kunder.
Foto: Peter Mydske
Foto: Peter Mydske

Mens miljøregler i sig selv kan være fornuftige nok, har de imidlertid lidt af en bagslagseffekt for danske maltproducenter.

Reglerne, som betyder, at landmændene ikke må gødske markerne maksimalt, har nemlig den bieffekt, at proteinindholdet i malten falder. Det kan på sigt betyde, at internationale kunder vælger de danske maltproducenter fra på grund af ringere kvalitet i produktet, skriver Børsen.

Natur- og Landbrugskommissionen opgjorde i 2013 den potentielle merindtjening ved at optimere gødskningen af markerne til 3 mia. kr.

”Vi kunne formentligt, hvis vi fik lov at give markerne den næring, de kan klare, selv lave 25-30 pct. af de kornmængder vi i dag er nødt til at importere,” siger Torben Hansen, formand, for planteavlerne i Landbrug & Fødevarer til Børsen.

Mens dansk malt traditionelt set har været et førsteklassesprodukt, frygter han, at der kommer en dag, hvor det vil ændre sig.

”Men bliver det ringere og ringere, så er det jo lige pludselig en vare, vi ikke kan levere, eksportere og tjene penge på,” siger han.

Familiebryggeri fortsætter fremgang

Carlsberg-malteri leverer rekordomsætning

Fuglsang Maltfabrik slås med elafgift

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter