FødevareWatch

Prisen på svinekød næsten fordoblet i Ukraine

Prisen på svinekød er skudt i vejret med hele 40 pct. over de seneste uger i konfliktplagede Ukraine.

Mens den politiske krise fortsætter i Ukraine i kølvandet på Ruslands annektering af Krim-halvøen, mærker virksomhederne i en række erhverv effekterne af den langtrukne konflikt. Ifølge Global Meat News betyder det, at prisen på svinekød i landet er steget markant i den seneste tid.

Mediet skriver med henvisning til tal fra den ukrainske organisation Agribusiness Club, at detailprisen på svinekød er røget i vejret med 40 pct. fra omkring 21 kroner per kilo i starten af april til omkring 28-30 kroner per kilo i sidste uge.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Stigningen i priserne skyldes ifølge organisationen primært en reduktion i svineimporten som følge af valutaudsving i forhold til dollaren. Og producenter, der tidligere arbejdede med billige importerede råmaterialer, tvinges nu til at købe deres svinekød lokalt. Samtidig har forberedelserne til påsken også været med til at presse prisen i vejret.

Spekulative landmænd

Fra detailhandlen lyder anklagen, at der ikke er nogen reel grund til stigningen, som udelukkende skyldes ”spekulation” fra landmændenes side.

”Ukrainske landmænd bruger den midlertidige nedgang i udbuddet på hjemmemarkedet til spekulativt at øge priserne på svinekødsprodukter og dermed bringe dem tættere på niveauet i de europæiske lande,” siger Ivan Xherbak, der er direktør i Astra Story, til Global Meat News.

Mens svinekødet er blevet dyrere ligger okse- og kyllingekød fortsat på et stabilt niveau i Ukraine, men ifølge Agribusiness Club kan man ikke udelukke, at der også vil forekomme prisstigninger på disse produkter i den nærmeste fremtid.

Læs artiklen fra Global Meat News her.

Mere fra FødevareWatch

Salling Group forlænger prisloft frem til nytår

Prisloftet, som Salling Group indførte i foråret på en lang række varer, bliver nu forlænget med to måneder til årets udgang. Det sker, dagen efter, Coop meldte et nyt prisprogram ud for to kæder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier