Råd: Flere statsmidler til start-ups

Danmarks Forskningspolitiske Råd anbefaler i dugfrisk årsrapport, at staten skal støtte spirende firmaer, udsprunget fra universiteter, med flere kontanter.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Stil mere kapital til rådighed i start-up-fasen for nye opfindelser, der har potentiale til at blive kommercialiseret – og tag udgangspunkt i virksomhedernes efterspørgsel i samarbejdsprojekterne.

Danmarks Forskningspolitiske Råd (DFR) anbefalinger til politiske beslutningstagerne og en ny innovationsfonds bestyrelse, når der skal deles mange millioner ud til forskningen. er krystalklare, når det gælder samspillet mellem forskningsinstitutioner og virksomheder. Det samspil, der også er blevet kaldt ”Fra forskning til faktura”.

”Når det gælder etablering af nye virksomheder, er der særligt brug for at stille mere risikovillig kapital til rådighed for den forskningsbaserede innovation i start-up fasen mellem forskning og kommercialisering.

Prøv FødevareWatchs abonnement gratis i 30 dage!

Det er i denne første sårbare fase, som også betegnes ’dødens dal’, at idéerne skal briste eller bære, og risikovillig kapital i denne fase er afgørende, hvis flere forskningsprojekter skal bringes fra idéstadiet til innovation og kommercialisering,” hedder det i årsrapporten for 2013.

Samarbejdet med erhvervslivet

DFR har netop afsluttet tre års arbejde med 'det værdiskabende universitet'. I årsrapporten 2013 sætter rådet fokus på universiteternes udveksling af forskningsbaseret viden med det omgivende samfund og kommer med anbefalinger til, hvordan denne videnudveksling kan styrkes.

Flere anbefalinger er direkte møntet på samarbejdet med dansk erhvervsliv, primært i Danmark Innovationsfond. Den er en ny sammenlægning mellem Højteknologifonden (HTF), Det Strategiske Forskningsråd (DSF) og Rådet for Teknologi og Innovation (RTI). Fonden får en stor pengetank på 1,5 mia. kroner.

”Danmarks Forskningspolitiske Råd anbefaler, at regeringen stiller risikovillig kapital til rådighed for forskningsbaserede idéer i den kommercielle start-up fase,” lyder den klare anbefaling.

Erhvervsliv venter spændt

I erhvervslivet er der især stor spænding, krydret med en vis nervøsitet, om, hvorvidt den nye fond vil fungere ligeså godt i forhold til erhvervslivet, som Højteknologifonden gjorde før sammenlægningen. Otte fødevareprojekter modtog sidste år tilsammen et pænt to-cifret millionbeløb fra Højteknologifonden.

Konklusionen i årsrapporten er også, at universiteterne i årene efter 2000 har styrket deres arbejde med kommercialisering, bl.a. gennem tech-trans enhederne. Samtidig er antallet af patenter og licensaftaler på baggrund af forskning ved universiteterne steget.

Omfanget af samarbejde mellem universiteter og virksomheder er vokset stærkt i løbet af få årtier, hvilket er meget positivt. Dog er der stadig udfordringer, når det gælder virksomhedernes udbytte af samarbejdet, mener rådet.

Tag udgangspunkt i virksomhederne

”Danmarks Forskningspolitiske Råd anbefaler derfor, at virksomhedernes efterspørgsel og motivation bliver udgangspunkt for samarbejdet i ordningerne. Samtidig bør universiteterne opnå en bedre forståelse for, hvad brugerne i erhvervslivet efterspørger,” lyder anbefalingen.

Rådet anbefaler også, at den nye bestyrelse for Danmarks Innovationsfond lægger ud med at definere målbare kriterier for fondens succes.

En succes med plads til forbedringer

 

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter