Tillidsfolk på slagterier siger nej til lønnedgang

Tillidsfolk på Danish Crown-slagterier afviser at skulle gå ned i løn: Det strider imod overenskomsten.
Foto: Tycho Gregers/ POLFOTO
Foto: Tycho Gregers/ POLFOTO
AF RITZAU FINANS

Først stemte de nej, så dukkede forslaget op igen. Og nu afvises det så af tillidsfolkene.

Der er tale om lønnedgang til landets slagteriarbejdere på Danish Crowns slagterier. Sidste år blev de bedt om at gå ned i løn i en periode for at skaffe penge til modernisering af dansk svineavl.

Det forslag blev dog ikke gennemført, da de ansatte på slagterierne stemte nej til det.

Nyt forsøg

Men siden blev der gjort endnu et forsøg. Danish Crown kom med et nyt forslag, der blandt andet betød, at lønstigningerne bliver fastfrosset indtil 2018.

Ud over at fastfryse lønstigningerne skulle slagteriarbejderne betale fem procent af deres løn til et selskab, der skal sikre, at der bliver produceret flere svin i Danmark.

Samtidig var det meningen, at nyansatte slagteriarbejdere i de første fire år får 10 kroner mindre i timen end i dag.

Udspillet afvist

Men nu skriver Dagbladet Ringsted, at Danish Crowns tillidsrepræsentanter har afvist slagteriets udspil.

Begrundelsen er, at fagbevægelsens jurister har vurderet, at udspillet strider mod overenskomsten, og det er netop den lave løn til nyansatte, der er problemet.

"Det er blevet totalt afvist. Jurister har kigget på det, og det er for vidtgående. Det strider direkte mod overenskomstens rammer," siger Henrik Tonnesen, der er formand for Fødevareforbundet NNF's afdeling for Sjælland og øerne, til Dagbladet Ringsted.

NNF: Lønnedgang er taget af bordet

Torsdag eftermiddag oplyser NNF i en pressemeddelelse, at lønnedgang hos Danish Crown er taget af forhandlingsbordet. Fødevareforbundet NNF mener et medarbejderselskab kan fremtidssikre danske slagteriarbejdspladser:

"Vi har det samme fokus, som vi hele tiden har haft, nemlig at sikre varige slagterijob i Danmark. Her ser vi et medarbejdersselskab som en interessant mulighed, særligt i lyset af regeringens ”Vækstplan for fødevarer”, der sikrer, at medarbejderne kan få deres investeringer tilbage," siger forbundsformand Ole Wehlast på baggrund af de seneste ugers forhandlinger mellem tillidsrepræsentanterne på Danish Crowns svineslagterier og Danish Crown.

Behov for langsigtede løsninger

Fødevareforbundet NNF har taget kontakt til DI for at afdække mulighederne for et medarbejderselskab.

"Danish Crowns helt store udfordring er manglen på slagtesvin, ikke slagteriarbejdernes løn. Derfor er vi også glade for at kunne lægge disse dele af aftalen bag os, og i stedet kigge fremad og udarbejde langsigtede visionære løsninger. Noget et medarbejderselskab må siges at være," udtaler Ole Wehlast.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Photo: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg