Chef for mad og drikke hos Novonesis: Vi er klar til at reducere madspild

Fokus er rettet mod mere bæredygtig fødevareproduktion, hvor ingredienskoncernen vil på banen med løsninger, fortæller Novonesis-direktør. Særligt er man klar til at ”rykke” på plantebaseret mad.
”Vi bidrager jo til, at hele produktionskæden bliver mere bæredygtig," siger Jacob Paulsen, der er chef for divisionen Food & Beverage Biosolutions i Novonesis. | Foto: Novonesis Pr.
”Vi bidrager jo til, at hele produktionskæden bliver mere bæredygtig," siger Jacob Paulsen, der er chef for divisionen Food & Beverage Biosolutions i Novonesis. | Foto: Novonesis Pr.
AF MARKETWIRE

Madspild tærer på verdens ressourcer. Men med biologiske løsninger kan man forlænge madens levetid.

Det er noget af det, som Jacob Paulsen, der er chef for divisionen Food & Beverage Biosolutions i Novonesis, tænker over dagligt. Topchefen kommer fra Chr. Hansen, hvor han var i 20 år, inden Novozymes’ opkøb i december 2022 for at lave en større koncern af begge selskaber.

Jacob Paulsen påpeger, at de to selskaber hver for sig var ledende og i årevis har hjulpet fødevareindustrien til at blive en lille smule bedre hver år:

”Vi bidrager jo til, at hele produktionskæden bliver mere bæredygtig. Og ser vi på den del, jeg er ansvarlig for - fødevarer - så kan man spørge sig selv om, hvorfor skal vi smide 25 pct. af yoghurten ud, hvis vi kan skabe lidt længere holdbarhed,” siger direktøren til MarketWire i forbindelse med Novonesis kapitalmarkedsdag i London tirsdag.

Med de to selskaber under samme tag, vil kunderne få et bredere udvalg at vælge mellem for at blive mere bæredygtige og få en bedre udnyttelse af de råvarer, der puttes ind i produktionen.

”Vi går faktisk ind og siger, at vi tror, at når man skal brødføde ti milliarder mennesker, så bliver det nødt til at gøre det sammen. Vi snakker om hele fødevareindustrien og om vores kerneforretninger som brød og yoghurt,” siger Jacob Paulsen og fortsætter:

”Det er noget, vi har gjort de sidste otte år, fordi vi har haft noget teknologi, der gør, at man kan det. Eksempelvis har vi alene de sidste otte år sparet omkring 1 mia. ton yoghurt eller det samme som hele Frankrigs årlige produktion af yoghurt ved at få en længere, mere sikker holdbarhed, så yoghurten efter 2-3 uger stadigvæk har den rigtige tekstur og den rigtige smag.”

Mange løsninger

Food & Beverage Biosolutions er en af vækstmotorerne i Novonesis - hele divisionen står cirka for halvdelen af omsætningen i divisionen og ventes at få en midt-til-høj encifret vækst i år organisk.

”Food & Beverage med brød og yoghurt har altid en fremtid, og det estimerer vi som 1-2 pct. underlæggende vækst. Når man tager biosolutions ovenpå, så gør det den 1-2 pct. bedre, og derfor vokser ingrediensdelen meget kraftig,” siger direktøren.

For det handler ikke kun om brød og yoghurt. Kerneforretningen dækker også ost, kosttilskud, bryggerier, vin, kaffe - samlet har flere milliarder forbrugere kontakt med løsninger fra Novonesis her eneste dag.

”Vi kan løse mange af de ting, kunderne efterspørger med ”biologi only.” Og det er det, der gør os ret unikke i forhold til andre konkurrenter,” forklarer Jacob Paulsen.

Klar til at rykke på plantebaseret

Novonesis er klar til at ”rykke” på plantebaserede fødevarer i takt med, at de bliver mere og mere udbredte, slår Jacob Paulsen fast over for Marketwire: 

”Vi arbejder med det store on-lock af plantebaseret fødevare. Det er det nye, og det er sådan en opstartsfase, når vi en dag måske bliver ti milliarder mennesker i verden. Der kommer til at være et balanceret fødevare-footprint mellem noget, der kommer fra mælk, noget fra kød, og så en god større bid af planter.”

Jacob Paulsen forklarer, at det er netop om plantebaserede fødevarer, han har haft de mest succesfulde møder med kunderne de sidste par måneder. Og at fordelen ved, at hans ”tidligere” arbejdsplads i Chr, Hansen er blevet byttet ud med en i Novonesis, som også Novozymes er blevet en del af. Og netop fusionen af de to er en fordel:

”Tager du en havrebaseret yoghurt, så arbejdede enzymerne på at skabe havren mere optimalt, og så kom fermentering med kulturerne og skabte tekstur og smag. Men det er blevet meget nemmere nu, da Chr. Hansen og Novozymes er sammen, fordi vi kan møde kunderne med en unik kombineret løsning,” siger direktøren og fortsætter:

”Og hvor vi før sad og nørdede med løsninger i hver sin del af løsningen, så er vi nu slået sammen, og det giver en ekstrem energi og en evne til at løse tingene bedre for kunderne. Og dermed selvfølgelig også en accelereret vækst.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter