Klimamålet skulle egentlig først væres indfriet i 2025, men et år før tid er Københavns Kommune nået i mål med deres klimaambitioner for fødevareindkøb.
Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Ifølge en ny rapport fra verdens største klimatænketank World Ressources Institute er det på fem år lykkedes kommunen, at reducere klimaaftrykket fra fødevareindkøb med 25 pct., og dermed har kommunen nået sit mål inden 2025.
Målet er nået gennem en omfattende omstilling i kommunens køkkener, hvor man i flere år bl.a. har fokuseret på at minimere forbruget af kød og i stedet skrue op for grøntsager og bælgfrugter.
Men selvom målet er nået, skal det ikke stoppe kommunen fra at fortsætte udviklingen i de offentlige køkkener mod mere grønt på tallerkenen, lyder det fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF):
“Det er meget positivt, at vi så hurtigt er kommet i mål med mere klimavenlig mad. Det viser, at det nytter at sætte ambitiøse mål på klimaområdet. Vi er lykkedes med at påvirke ældre københavneres madvaner ved at præsentere dem for måltider, som både er ernæringsrigtige, smager godt – og som samtidig sænker klimaaftrykket. Men klimaforandringerne stopper ikke, og det skal vi heller ikke. Vores offentlige køkkener skal fortsætte med at drive udviklingen og sætte barren højt.”
Siden 2018 har Københavns Kommune også nedbragt indkøbet af okse- og lammekød med 52 pct, svinekød med næsten 20 pct. og i dag udgør okse- og lammekød kun 1,5 pct. af det samlede indkøb. Samtidig er kommunens køb af bælgfrugter, nødder og frø steget med over 50 pct., hvilket har medført, at kommunen udledte 32.000 ton mindre CO2 end i 2018.