Gram Slot lancerer en række klimatiltag

Et skovlandbrugs-initiativ sættes i gang sammen med Øm Klostergård og skal bl.a. bidrage til forskningsprojekter på området. 
August Søndergård, Øm Klostergård, sammen med Svend Brodersen, Gram Slot. | Foto: Pressefoto.
August Søndergård, Øm Klostergård, sammen med Svend Brodersen, Gram Slot. | Foto: Pressefoto.

Svend Brodersen, adm. direktør i Gram Slot er frustreret over ikke at vide, hvor CO2-afgiften lander henne, men han er ikke i tvivl om, der skal handles for at nedsætte CO2-udledningerne fra sit landbrug.

Derfor lancerer sønderjyske Gram Slot en række klimatiltag, som skal nedbringe CO2-udledningerne. 

”Min erfaring er, at en sådan frustration kan virke lammende og ødelæggende for både mit humør og min virksomhed, og jeg ved, at det der hjælper, er at sætte handling i gang,” udtaler Svend Brodersen i en pressemeddelelse. 

Det gælder bl.a. omlægning til arealer til skovlandbrug, plantning af nye skovarealer, dyrkning af flere plantebaserede produkter, der kan spises direkte af mennesker og mindre jordbearbejdning på landbrugs-fronten. Derudover vil Gram Slot også arbejde for at reducere sit vand- og energiforbrug, sende al gylle til biogasanlæg samt flere andre tiltag. 

”En vigtig beslutning forud for udarbejdelsen af denne handlingsplan har været, at alle initiativer skal gavne både vores klimakrise og vores biodiversitetskrise. For hvad hjælper det med en løsning på CO2-udfordringen, hvis den sidste bi netop er afgået ved døden,” udtaler Svend Brodersen. 

Initiativet omkring skovlandbrug igangsættes i fællesskab med Øm Klostergård, der ligger ved Roskilde. 

”Skovlandbrugene på Gram Slot og Øm Klostergaard etableres især med henblik på at skabe viden og erfaringer indenfor denne dyrkningsform, som i vores klima og landbrugssektor ikke er særlig udbredt.”

”Derfor vil systemerne også indgå i forsknings- og formidlingsprojekter som kan hjælpe udbredelsen af et dyrkningssikkert landbrug blandt danske landmænd, og samtidigt højne landbrugets bidrag til samfundet i form af øget biodiversitet, økosystemtjenester, bestøvning, jordsundhed og modstandsdygtige produktionssystemer,” lyder det fra de to landbrug i pressemeddelelsen. 

Gram Slot har malkekvæg og planteavl på tæt på 4000 hektar og er blandt landets største økologiske landbrug. Øm Klostergård driver regenerativt landbrug på omkring 100 hektar med henblik på at dokumentere og skabe viden om regenerativt landbrug. 

Siden 2010 har Rema 1000-ejerselskabet Reitan været medejere af Gram Slot, mens Øm Klostergård er ejet af fødevareinvestoren Arkaia. 

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie, AgriWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også