Flere i fødevarebranchen forventer faldende priser

Årsag til faldende priser kan skyldes, at virksomhedernes omkostninger ligeledes er faldet, mener økonom.
55 pct. af virksomhederne i føde- og drikkevarebranchen forventer faldende priser de kommende tre måneder. | Foto: Finn Frandsen
55 pct. af virksomhederne i føde- og drikkevarebranchen forventer faldende priser de kommende tre måneder. | Foto: Finn Frandsen
af ritzau

Der er udsigt til prisfald på fødevarer i løbet af den nærmeste fremtid.

I hvert fald forventer mere end halvdelen af de virksomheder, som sælger fødevarer, drikkevarer og tobaksvarer, at sænke priserne i løbet af de kommende tre måneder.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I januar har 55 procent af virksomhederne i den kategori svaret, at de forventer faldende priser. Det er fire procentpoint mere end i december.

42 procent forventer, at priserne vil være uændrede, mens 3 procent forventer, at priserne vil stige.

De forventede prisfald kommer oveni, at fødevarepriserne i en periode har haft kurs nedad. Det påpeger Brian Friis Helmer, privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank.

”Fødevarepriserne er faldet med fem procent siden i sommer, og det er på alle måder kærkomment for danskernes pressede budgetter,” skriver han i en kommentar.

Årsagen til de faldende priser kan skyldes, at virksomhedernes omkostninger ligeledes er faldet, mener Brian Friis Helmer.

I december faldt producentpriserne inden for fremstilling af fødevarer for sjette måned i træk. Forinden havde priserne været stigende siden oktober 2021.

”Selv om der er tale om små fald, falder de på et tørt sted. I samme boldgade er de globale fødevarepriser faldet med 10 procent i 2023 og med hele 26 procent siden toppen i foråret 2022,” skriver Brian Friis Helmer.

De seneste fire måneder har størstedelen af virksomhederne inden for handel med føde-, drikke- og tobaksvarer forventet at sænke priserne. Det samme gjaldt i juli.

Inden juli 2023 har andelen ikke passeret 50 procent. Statistikken går tilbage til 2011.

Derimod har størstedelen af virksomhederne i 2022 og begyndelsen af 2023 forventet, at priserne ville stige.

Det toppede i april 2022 - kort efter, at Rusland havde indledt en invasion af Ukraine - hvor 80 pct. af virksomhederne forventede, at priserne ville stige de efterfølgende tre måneder.

I august 2022 toppede prisstigningerne på fødevarer målt over et år. På det tidspunkt var priserne steget 16,7 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter