Vismænd: CO2-afgift på landbrug vil føre til faldende kødforbrug

Vismænd afviser landbrugets argument mod CO2-afgift i den årlige miljøøkonomiske redegørelse offentliggjort tirsdag.
Spørger man de økonomiske vismænd, er de fortalere for en generel og ensartet afgift på al CO2-udledning fra landbruget og derfor også på danske landbrugsprodukter. | Foto: Annika Byrde
Spørger man de økonomiske vismænd, er de fortalere for en generel og ensartet afgift på al CO2-udledning fra landbruget og derfor også på danske landbrugsprodukter. | Foto: Annika Byrde
ritzau

På Christiansborg diskuterer partierne, hvordan og i hvilket omfang landbrugets CO2-udledninger bedst kan reduceres.

Landbruget forudser, at nye afgifter vil gøre danske landbrugsprodukter dyrere og argumenterer for, at afgifterne derfor skal lægge afgifter på alle fødevarer, der sælges i Danmark - også udenlandske.

Spørger man de økonomiske vismænd, er de fortalere for en generel og ensartet afgift på al CO2-udledning fra landbruget og derfor også på danske landbrugsprodukter.

Det fremgår af den årlige miljøøkonomiske redegørelse, som er offentliggjort tirsdag.

Her afviser vismændene argumentet om, at forbrugerne i tilfælde af en afgift på dansk kød bare køber udenlandsk kød i stedet for.

De har nemlig på baggrund af en række husstandes indkøbsmønstre analyseret, hvad der sker, når priserne på kød stiger. Konklusionen er, at det samlede kødforbrug - og dermed også CO2-belastningen - falder.

”Vores resultater tyder på, at de ændringer i danske forbrugeres køb af kød, som en afgift på drivhusgasudledninger vil føre til, kun vil lede til en begrænset stigning i mængden af importeret kød og dermed kun til begrænset øget udledning af drivhusgasser fra kødproduktion i udlandet,” siger miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen.

Vismændene har tidligere argumenteret for, at det er langt mere effektivt at pålægge afgiften på landbruget generelt i stedet for de produkter, der sælges i Danmark.

Det skyldes, at to tredjedele af den danske landbrugsproduktion går til eksport.

En ekspertgruppe med tidligere overvismand Michael Svarer i spidsen skulle allerede i 2020 have fremlagt sit forslag til et CO2-afgiftssystem for landbruget.

Rapporten er imidlertid blevet forsinket flere gange og forventes nu først at være færdig engang i februar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter